Η άνοδος της Ινδίας

Η Σύνοδος Κορυφής G-20 χρησιμοποιείται ως ορόσημο στην εκλογική καμπάνια του Μόντι και η Ινδική κυβέρνηση βλέπει τον εαυτό της ως μια ισχυρή χώρα.

Η άνοδος της Ινδίας
Πηγή: https://www.pmindia.gov.in/en/ 

Η Rhea Mogul σε ανάλυση της στο CNN, υποστηρίζει ότι η συμπερίληψη της προτροπής του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ότι «τώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο» στην δήλωση των αρχηγών κρατών στη Σύνοδο Κορυφής G-20 στο Μπαλί που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως ένδειξη του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η Ινδία στην γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Ο Μόντι θα προεδρεύσει στην επόμενη Σύνοδο που θα λάβει χώρα στο Νέο Δελχί τον Σεπτέμβριο του 2023, περίπου έξι μήνες πριν τις εκλογές στην Ινδία. Ενόσω η Ινδική κυβέρνηση εξισορροπεί της σχέσεις της μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ο Μόντι προβάλλει ως ένας αρχηγός κράτους που τον φλερτάρουν όλοι, κάτι που αυξάνει τη δημοτικότητα του στο εσωτερικό της Ινδίας και την καθιστά διεθνή διαμεσολαβητή. Η Σύνοδος Κορυφής G-20 χρησιμοποιείται ως ορόσημο στην εκλογική καμπάνια του Μόντι και η Ινδική κυβέρνηση βλέπει τον εαυτό της ως μια ισχυρή χώρα ανάμεσα στα άλλα ισχυρά κράτη.

Κατά ένα μέρος, η σημασία της Ινδίας στην Σύνοδο επισκιάστηκε από την συνάντηση του Κινέζου αρχηγού Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και από τον θάνατο δύο Πολωνών υπηκόων από έναν πύραυλο (ρωσικής κατασκευής σύμφωνα με την Βαρσοβία).

Ο Μόντι είχε σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών για διάφορα ζητήματα. Αν και δεν καταδίκασε κάθετα την εισβολή στην Ουκρανία, συνέχισε να κρατά αποστάσεις από την Ρωσία. Οι δύο χώρες έχουν στενούς δεσμούς από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ενώ η Ινδία εξαρτάται για στρατιωτικό εξοπλισμό σε μεγάλο βαθμό από το Κρεμλίνο˙ δεσμός που είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω των αυξημένων εντάσεων στα σύνορα με την Κίνα στα Ιμαλάια.

Την ίδια στιγμή, η Ινδία έρχεται όλο και πιο κοντά στη Δύση όσο οι αρχηγοί κρατών προσπαθούν να αναστείλουν την άνοδο της Κίνας. Οι Δυτικές δυνάμεις στηρίζονται στην Ινδία καθώς είναι κοντά τόσο στην Δύση όσο και τη Ρωσία, γεγονός που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανάγκες της Νότιας Ασίας. Όσο η επιθετικότητα του Πούτιν αυξάνεται και ο πόλεμος επιδεινώνει την ύφεση, θα δοκιμάζεται όλο και περισσότερο η Ινδία και αναμένεται ότι στην επόμενη Σύνοδο μπορεί να φέρει δικά τ ης θέματα στο τραπέζι.

Στο εσωτερικό της Ινδίας, το ινδουϊστικό-εθνικό κόμμα του Μόντι, Μπαρατίγια Τζανάτα, έχει διχάσει το έθνος με τις λαϊκιστικές πολιτικές του. Η κυβέρνησή του έχει κατακριθεί για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και για πολιτικές διακρίσεις κατά μειονοτήτων. Εν μέσω αυτής της κριτικής, οι σύμμαχοι του προσπαθούν να τονίσουν τον ρόλο του στην διεθνή πολιτική σκηνή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώθηκε το Άγγλο-Ινδικό Σχέδιο για τους νέους επαγγελματιές που θα δώσει τη δυνατότητα σε 3.000 Ινδούς πτυχιούχους ηλικίας μεταξύ 18 και 30 να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μέχρι δύο χρόνια.

Πηγή: CNN