Η μεγάλη επιτυχία του Άδωνι

Η μεγαλύτερη επιτυχία των Άδωνι – Παπαθανάση δεν είναι η συγκράτηση των τιμών. Ούτε το ότι η Γαλλία μελετά ένα αντίστοιχο Καλάθι. Είναι το ότι πρόσφερε ανακούφιση στους πολίτες χωρίς να επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Η μεγάλη επιτυχία του Άδωνι
Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Του Γιώργου Σαββίδη

Ο Άδωνις ξεκίνησε πριν μήνες μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής κυρίως από τα σουπερμάρκετ. Σκοπός ήταν να μην αυξάνονται με τους υψηλούς ρυθμούς του πληθωρισμού οι τιμές σε κάμποσες κατηγορίες τροφίμων, για να βοηθηθούν τα χαμηλά εισοδήματα που στέναζαν (και στενάζουν) υπό το βάρος του παγκόσμιου κύματος πληθωρισμού.

Στην Ελλάδα υπάρχει μακρά παράδοση αύξησης τιμών και σκληρής αντίστασης στην μείωση τους. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ εξελέγη με κεντρικό σύνθημα την πάταξη της αισχροκέρδειας και διάλυση των μεσαζόντων. Από την εισαγωγή του Ευρώ και χωρίς πληθωριστικές πιέσεις, οι τιμές αυξήθηκαν 400% και 500%. Ακόμα και η διατίμηση δεν είχε καταφέρει έλεγχο των τιμών, αλλά μείωση της ποιότητας και αύξηση των μικροκλοπών εις βάρος του καταναλωτή. Ούτε λειτούργησε ποτέ πλήρως ο ανταγωνισμός, όπως προβλέπεται στις ελεύθερες αγορές.

Η προσπάθεια φαινόταν υπέρμετρα φιλόδοξη και πολύ ρομαντική, ιδίως για όσους είναι σίγουροι ότι τον παγκόσμιο πληθωρισμό δεν τον προκάλεσε ούτε τον τροφοδοτεί ο Μητσοτάκης.

Ο Άδωνις έμοιαζε με μοντέρνο Δον Κιχώτη. Παρά ταύτα, βούτηξε στο τεράστιο πρόβλημα με τον ζήλο νεοφώτιστου. Έφτιαξε το Καλάθι του Νοικοκυριού με την βοήθεια του Παπαθανάση. Οι αλυσίδες το εφάρμοσαν. Ο Άδωνις ως ζηλωτής, μαζί με τον Παπαθανάση, δεν δίστασε να επισκέπτεται τα καταστήματα και να προβάλλει αυτά με τις χαμηλότερες τιμές. Επέβαλε και κάποια πρόστιμα σε όσους αύξησαν το περιθώριο κέρδους εκμεταλλευόμενοι τον πληθωρισμό.

Ο Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ έκαναν και κάνουν ιερό πόλεμο κατά του Καλαθιού του Νοικοκυριού. Η πρόταση τους ήταν να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη. Κατηγόρησαν την προσπάθεια ότι είχε μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς και τροφοδοτούσε τα κέρδη των πλουσίων. Την είπαν Κοροϊδία. Μετά άρχισαν οι αιχμές ότι το Καλάθι δεν περιλαμβάνει προϊόντα Μάρκας αλλά Ιδιωτικής Ετικέττας. Ή ότι δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες.

Η συζήτηση στα Τηλεοπτικά Παράθυρα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δημιούργησε την εντύπωση ότι στο Καλάθι οι τιμές έπρεπε να είναι μειωμένες και σε επίπεδα προ κρίσης.

Το Καλάθι του Νοικοκυριού πέτυχε απόλυτα και ξεπέρασε τους στόχους του. Οι αλυσίδες σταδιακά αύξησαν τον αριθμό των προϊόντων και των προϊόντων Μάρκας. Και οι τιμές παρέμειναν σταθερές και σε κάποιες περιπτώσεις μειώθηκαν. Λειτούργησε ο ανταγωνισμός. Απόδειξη είναι το Καλάθι των Χριστουγέννων και το Καλάθι των Παιχνιδιών.

Το Καλάθι έγινε για να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα βασικά. Όσοι θέλουν άλλο νούμερο σπαγγέττι, άλλη ποικιλία ρυζιού ή άλλη μάρκα γάλακτος, μάλλον αντέχουν τις ανατιμήσεις. Όσοι δεν τις αντέχουν αλλά δεν ψωνίζουν από το Καλάθι γιατί είναι Κοροϊδία, μάλλον αυτοί είναι τα κορόιδα.

Η μεγαλύτερη επιτυχία των Άδωνι – Παπαθανάση δεν είναι η συγκράτηση των τιμών. Ούτε το ότι η Γαλλία μελετά ένα αντίστοιχο Καλάθι. Είναι το ότι πρόσφερε ανακούφιση στους πολίτες χωρίς να επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός.