Η Σουηδία να αποσύρει την υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας βρίσκονται σε κρίση. Η Σουηδία είναι προτιμότερο να αποσύρει την υποψηφιότητα της από το ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία να αποσύρει την υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ

Από Athenian Herald

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε το σήριαλ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία άρπαξε την ευκαιρία για να εκβιάσει την Σουηδία και τις ΗΠΑ. Από την Σουηδία ζητά την έκδοση πολιτικών προσφύγων και ακτιβιστών, Κούρδων και Γκιουλενιστών. Από τις ΗΠΑ ζητά έγκριση του αιτήματος αγοράς νέων και εκσυγχρονισμού παλαιότερων μαχητικών F-16.

Η Σουηδία υπέκυψε και συμφώνησε ότι θα συνεργαστεί με την Τουρκία «στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ακολούθως, εξέδωσε έναν άνδρα τον οποίον καταζητούσε η Τουρκία.

Η Τουρκία όμως απαίτησε την έκδοση μερικών δεκάδων ατόμων και ξεκαθάρισε ότι αν δεν υλοποιήσει πλήρως την συμφωνία η Σουηδία, δεν θα συναινέσει στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Οι Σουηδοί βρέθηκαν απότομα σ’ ένα ανατολίτικο παζάρι. Δεν τους είχε ξανατύχει. Σε δυο ξεχωριστές διαμαρτυρίες, οι Σουηδοί κρέμασαν ομοίωμα του Ερντογάν και έκαψαν το Κοράνι.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισκέφθηκε τον ομόλογο του στις ΗΠΑ. Στο ταξίδι προς την Ουάσιγκτον ήταν γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι θα έπαιρνε ρητές δεσμεύσεις και ημερομηνίες για τα F-16. Οι Αμερικάνοι, με εμπειρία στα ανατολίτικα και παράδοση στα δικά τους παζάρια, του ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να πιέσουν το Κογκρέσσο για τα F-16, αν προηγουμένως η Τουρκία δεν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας βρίσκονται σε κρίση, με τους Τούρκους να ακυρώνουν επίσκεψη του Σουηδού Υπουργού Άμυνας.

Η Σουηδία δεν έπρεπε να υποβαθμίσει την εικόνα και την παράδοση της ως υπόδειγμα δημοκρατικής χώρας όπου προστατεύεται η ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως διαπίστωσε πολύ γρήγορα, η υποχώρηση από τις αρχές της, δεν απέφερε τα αναμενόμενα, ενώ μάλλον δημιούργησε κακές εντυπώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Σουηδία είναι προτιμότερο να αποσύρει την υποψηφιότητα της από το ΝΑΤΟ. Οι αμυντικές της ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, μεγάλες χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και τις όμορες Νορβηγία, Φινλανδία και Δανία. Οι συμφωνίες μπορούν να προβλέπουν στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης, αμυντική συνεργασία, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδία επανακτά την αξιοπρέπεια της. Και η Τουρκία μαθαίνει ότι υπάρχει όριο στις διεκδικήσεις.