Η συζήτηση για τα Τουρκικά F-16 – Μέρος Β’

H Ελλάδα οφείλει να εναντιώνεται σε κάθε τι που ενισχύει την Τουρκία. Η ανισορροπία στρατιωτικής δύναμης ΥΠΕΡ της χώρας μας και η εξάσκηση όλων των νόμιμων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι ο μόνος δρόμος αποτροπής πολεμικής σύρραξης. H Τουρκία μπορεί να επιτεθεί, αλλά θα είμαστε νικητές.

Η συζήτηση για τα Τουρκικά F-16 – Μέρος Β’
Πηγή: Lockheed Martin

Του Γιώργου Σαββίδη

Η συζήτηση για τα Τουρκικά F-16 πήρε μεγάλες διαστάσεις πριν μερικές μέρες, λόγω της δήλωσης του κου Άγγελου Συρίγου, ότι σε βάθος χρόνου συμφέρει την Ελλάδα να πάρει η Τουρκία τα μαχητικά αυτά. Παρουσιάσαμε το ζήτημα που προέκυψε από την δήλωση σε προηγούμενο άρθρο μας στις 11.01.2023. Η συζήτηση ξαναφούντωσε μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal στις 13.01.2023 ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να στείλει το Τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο άμεσα.

Σήμερα αναλύουμε τους λόγους για τους οποίους είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και του Ελληνισμού γενικά, η Τουρκία να μην πάρει ποτέ τα F-16. Κρίνουμε ότι η ανάλυση είναι αναγκαία, γιατί υπάρχουν προεκτάσεις που ξεπερνούν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει ποτέ ότι επιδιώκει την επανάκτηση των νησιών του Αιγαίου, την Κρήτη, την Κύπρο και την Ανατολική Θράκη. Ουδέποτε συμβιβάστηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης. Όποτε βρίσκει ευκαιρία κάνει βήματα που εξυπηρετούν τον σκοπό της. Η Ελλάδα κυρίως και η Κύπρος δευτερευόντως, εμποδίζουν τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας να γίνει μεγάλη δύναμη και μεγάλη ναυτική δύναμη.

Η Ελλάδα ακολουθεί, ή τουλάχιστον ακολουθούσε, πολιτική κατευνασμού απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά των Τούρκων. Θεωρούσε ότι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και με προοπτική ένταξης στην ΕΕ, θα άλλαζε συμπεριφορά και επιδιώξεις. Θα απομακρυνόταν από το Οθωμανικό αυτοκρατορικό όνειρο και θα επικεντρωνόταν σε ειρηνική συνύπαρξη με τα άλλα κράτη και στην ευημερία των πολιτών της.

Η Δύση παραπλανήθηκε ή επέλεξε να παραπλανηθεί από το δυτικότροπο παρουσιαστικό των Κεμαλιστών. Προτίμησε να αγνοήσει τα προσκόμματα στην χρήση των Στενών, την ενσωμάτωση της Αλεξανδρέττας, τον διωγμό και αφανισμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, την εισβολή στην Κύπρο, την απαγόρευση χρήσης του Ινσιρλίκ στην εισβολή στο Ιράκ, την στήριξη Ισλαμιστών τρομοκρατών, τις σχέσεις με τους Μπολσεβίκους και τον Πούτιν, την καταπίεση και τις εκκαθαρίσεις των Κούρδων κ.ά. Παρασύρθηκε από το γεωπολιτικό βάρος της Τουρκίας.

Η Ελλάδα πάντα γνώριζε ότι η πραγματική Τουρκία δεν είναι η λουστραρισμένη εικόνα της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Εν τούτοις, παρά τις εθνικές απώλειες και ήττες, επέλεξε τον κατευνασμό της Τουρκίας, αντί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Από τις αρχές του 2020, η Ελλάδα και η Κύπρος υφίστανται  πρωτοφανές καθημερινό κρεσέντο απειλών και προκλήσεων από την Τουρκία. Η Ελλάδα οφείλει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, να επαναπροσδιορίσει την εθνική και αμυντική της στρατηγική. Η επιδιωκόμενη από την Τουρκία προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροπλάνων F-16 και η αναβάθμιση 79 παλαιότερου τύπου, είναι κομβικό σημείο και ευκαιρία για αυτόν τον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διακριτή διαφοροποίηση στην Ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Η χώρα δείχνει να αποβάλλει τα φοβικά σύνδρομα, καταγγέλλει τις αναθεωρητικές, παράνομες και προκλητικές Τουρκικές ενέργειες, συνάπτει συμμαχίες και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις. Η προσπάθεια πρέπει να ενισχυθεί αλλά κυρίως να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Είναι απόφαση των ΗΠΑ, Κυβέρνησης και Κογκρέσου. Την πώληση μπορούν να σταματήσουν οι Ομογενείς μέσω της επιρροής που διαθέτουν στις ΗΠΑ και κυρίως στο Κογκρέσο. Η Ελλάδα μπορεί όμως να επηρεάσει αντίστροφα: αν δεν ξεκαθαρίσει ότι ΔΕΝ επιθυμεί την πώληση, η Ομογένεια θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με αριθμό Βουλευτών και Γερουσιαστών. Διαθέτει και κάποια επιρροή προς την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση των σχέσεων από την εποχή του Μάικ Πομπέο, Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (04.2018-01.2021).

Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει ότι εναντιώνεται στην πώληση των F-16. Όχι μόνο για να μην υπονομεύσει την προσπάθεια των Ομογενών και των Φιλελλήνων. Αλλά, πρωτίστως γιατί απαιτείται από τα στρατηγικά και εθνικά της συμφέροντα.

Το πλήγμα για την Τουρκία θα είναι τεράστιο αν δεν πάρει τα νέα και δεν αναβαθμίσει τα παλαιότερα F-16. Ιδιαίτερα μετά την αποβολή από το πρόγραμμα των F-35. Τα F-16 αποτελούν τον μοναδικό τύπο μαχητικών αεροπλάνων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) και αριθμούν πάνω από 240. (Τα F-4 που διαθέτει οδεύουν προς απόσυρση, όπως και τα Ελληνικά). Η αντικατάσταση δεν είναι εύκολη και το κόστος της τεράστιο. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να προμηθευτεί από άλλη Δυτική πηγή (Rafale, Eurofighter, Gripen, KF-21) μαχητικά, χωρίς προβλήματα και χωρίς περιορισμούς. Υπάρχουν Αμερικανικές τεχνολογίες στα Ευρωπαϊκά και Νοτιοκορεάτικα μαχητικά και στα όπλα που φέρουν, στις οποίες θα μπορούσαν να επιβληθούν περιορισμοί. Ήδη υπάρχουν φωνές για κυρώσεις στα Τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και δημοσιεύματα για πιθανή κλοπή τεχνολογίας από τους Τούρκους. (Π.χ. Think Beyond Ukraine: Turkey's Drone Exports Are A Threat). Αλλά και να μπορέσει να προμηθευτεί, χρειάζεται πολύ μεγάλος χρόνος και δυσανάλογο κόστος, για εκπαίδευση, αλλαγή φιλοσοφίας, βάσεις συντήρησης κλπ. Η Τουρκία έχει κάνει τεράστια επένδυση στα F-16 και υπήρξε ένας από τους κατασκευαστές. Αν σήμερα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΕΠΑ) υπερέχει της ΤΠΑ, θα γίνει κυρίαρχη για πάρα πολλά χρόνια αν το Τουρκικό αίτημα απορριφθεί από τις ΗΠΑ.

Βεβαίως, μπορεί η Τουρκία να απευθυνθεί στη Κίνα ή την Ρωσία. Μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα σημάνει ρήξη με την Δύση και έξοδο από το ΝΑΤΟ, με τις όποιες συνέπειες θα προκαλέσει στην Τουρκική οικονομία και τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η ηπιότερη αντίδραση θα είναι αυστηρότατες κυρώσεις επί όλου του φάσματος των στρατιωτικών προμηθειών και δραστηριοτήτων της Τουρκίας, που θα περιλαμβάνουν και τις εξαγωγές της.

Οι αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι «καλύτερα η Τουρκία να βρίσκεται στο Δυτικό μαντρί» είναι παντελώς λανθασμένες. Η Τουρκία ήταν εχθρική και επεκτατική απέναντι στην Ελλάδα και πριν να «ενταχθεί στην Δύση». Αντίθετα, έγινε πολύ πιο επιθετική και επεκτατική απέναντι μας, αφού εντάχθηκε στην Δύση. Σταδιακά καλλιέργησε και εκμεταλλεύτηκε στυγνά, το χαρτί της σημαντικής στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Χένρυ Κίσσινγκερ, ο οποίος ανέδειξε την γεωπολιτική σε κύριο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, συναίνεσε στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το 1968, πριν τις θεωρίες του Κίσσινγκερ περί γεωπολιτικής, ο Λύντον Τζόνσον δεν επέτρεψε την Τουρκική απόβαση στην Κύπρο. Η γεωπολιτική είναι από την εποχή του Κίσσινγκερ καθοριστική. Ο Δρόμος του Μεταξιού είναι μια πρόσφατη εφαρμογή της από την Κίνα, στην προσπάθεια της να γίνει η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη. Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η σύνδεση του με την Βουλγαρία και την Ρουμανία, είναι μια ακόμα πιο πρόσφατη εφαρμογή που μας αφορά άμεσα. Οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την αυξανόμενη σημασία της Αλεξανδρούπολης, οφείλονται στην μείωση της γεωπολιτικής σημασίας των Στενών του Βοσπόρου και κατ’ επέκταση της Τουρκίας.

Είναι προφανές, ότι απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση μόνο όφελος έχει για την Ελλάδα. Άρνηση των ΗΠΑ να της πωλήσουν τα F-16 την απομακρύνει περαιτέρω. Ταυτόχρονα, αυξάνει κατακόρυφα την γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ανυπολόγιστα.

Το ευλογοφανές επιχείρημα ότι «είναι καλύτερα να πάρει η Τουρκία F-16 για να ελέγχεται από τις ΗΠΑ» είναι παγίδα. Η Τουρκία δεν θέλει και δεν ελέγχεται από κανέναν. Έστω όμως, υποθετικά, ότι συμφωνεί σε περιορισμούς και έλεγχο χρήσης από τις ΗΠΑ. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει σοβαρά ότι η Τουρκία θα τηρεί τους όρους αυτούς; Ή ότι, όταν τους παραβιάζει θα επεμβαίνει το Κογκρέσο; Ή ότι θα επεμβαίνει ο Έκτος Στόλος να αναχαιτίζει τα μαχητικά πριν μπουν στον Ελληνικό εναέριο χώρο ή θα τα καταρρίπτει πριν πετάξουν πάνω από τις Οινούσες; Τίποτε από αυτά δεν θα γίνει. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί περιορισμούς και αν δεχτεί ΔΕΝ θα τους τηρεί.

Η απλή αμετακίνητη θέση της Ελλάδας κατά της πώλησης των F-16 έχει και άλλα οφέλη. Καθιερώνει την Ελλάδα ως χώρα με σαφείς επιδιώξεις και σοβαρότητα στην υποστήριξη τους. Χώρα η οποία δεν πρέπει να αγνοείται όταν τα συμφέροντα της θίγονται. Το μήνυμα θα φτάσει όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στους υπόλοιπους συμμάχους και στην Τουρκία.  Η στρατηγική σημασία έχει αξία και λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο όταν καθίσταται εμφανής και χρησιμοποιείται.

Το επιχείρημα του «να μην ενοχλείται η Τουρκία» για να μην οδηγηθούμε σε πόλεμο, είναι αυτοκαταστροφικό (self-defeatist). Τροφοδοτούν την επιθετικότητα και το θράσος της. Αφέθηκε η Τουρκία να εξοπλίζεται ανεμπόδιστα ενώ χρησιμοποιεί τον οπλισμό κατά Ελλήνων, Κούρδων και Αρμενίων. Ταυτόχρονα, τροφοδοτείται η ικανότητα της να εξοπλίζεται. Η «καλή γείτων Ελλάς» συμφώνησε στην αποφυγή εξάσκησης των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο (βλέπε προηγούμενο άρθρο μας) και σήμερα αμφισβητείται η κυριαρχία της όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου αλλά και της Κρήτης.

Είτε οι ΗΠΑ πωλήσουν τα F-16 στην Τουρκία είτε όχι, η Ελλάδα οφείλει να εναντιώνεται σταθερά, σθεναρά, με σαφήνεια και με συνέπεια σε κάθε τι που ενισχύει την Τουρκία. Η ανισορροπία στρατιωτικής δύναμης ΥΠΕΡ της χώρας μας και η εξάσκηση όλων των νόμιμων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι ο μόνος δρόμος αποτροπής πολεμικής σύρραξης. Αναντίρρητα, ακόμα και έτσι η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί, αλλά θα είμαστε νικητές.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.