Η λειτουργία του γραφείου Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει στο πρόβλημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων
Το Γραφείο Οικον. Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμα $3,7 δις σε τράπεζα για παραβάσεις σε κατασχέσεις και χρεώσεις.

Του Γιώργου Σαββίδη
Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ (CFPB - Consumer Financial Protection Bureau), διέταξε την τράπεζα Wells Fargo να καταβάλει $1,7 δις ως πρόστιμο στο ταμείο ανακούφισης θυμάτων παραβάσεων χρηματοοικονομικής νομοθεσίας και επιπλέον $2,0 δις σε καταναλωτές οι οποίοι υπέστησαν ζημιά από παράνομες πρακτικές της τράπεζας. Οι παραβάσεις της τράπεζας αφορούσαν παράνομες κατασχέσεις κατοικιών και αυτοκινήτων, μη προβλεπόμενες χρεώσεις εξόδων, υπερβολικές χρεώσεις τόκων και υπερημεριών, αντικανονικές καταχωρήσεις καταβληθεισών δόσεων κ.ά.
Το CFPB ιδρύθηκε το 2010 για να ελέγξει τις κακές και παράνομες πρακτικές τραπεζών, πιστωτών, διαχειριστών δανείων και εισπρακτικών εταιρειών, που είχαν οξυνθεί και διογκωθεί μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Στην χώρα μας υπάρχει σωρεία καταγγελιών για τέτοιες πρακτικές από κατόχους και διαχειριστές δανείων και εισπρακτικές εταιρείες. Μετά την ψήφιση νόμων που διευκόλυναν τις τράπεζες και τους διαδόχους τους, οι δανειολήπτες αφέθηκαν στην ασυδοσία των διαχειριστών και κατόχων δανείων. Χιλιάδες οφειλέτες χάνουν τα σπίτια τους, εκατομμύρια οφειλέτες υποβάλλονται σε ψυχολογικό πόλεμο από τους εισπράκτορες, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες καλούνται να πληρώσουν αυθαίρετες και καταχρηστικές χρεώσεις. Οι κάτοχοι και διαχειριστές δανείων λειτουργούν εκβιαστικά και καταχρηστικά, αρνούνται να συζητήσουν και απορρίπτουν συστηματικά προτάσεις συμβιβασμού, ξεφτιλίζοντας την βασική συναλλακτική αρχή της καλής πίστης.
Ενώ όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, η κυβέρνηση δεν ασχολείται. Κρύβεται πίσω από το επιχείρημα «ο νόμος για τα δάνεια και τα funds» ψηφίστηκε από τον Σύριζα. Ένα γελοίο επιχείρημα, γιατί σε άλλους τομείς, π.χ. ποινικός κώδικας, τροποποιεί τα νομοθετήματα του Σύριζα, παρουσιάζοντας τα δικά της ως καλύτερα και ορθότερα. Κρύβεται επίσης, πίσω από το βολικό «τα κόκκινα δάνεια δημιουργήθηκαν από στρατηγικούς κακοπληρωτές». Εξ ίσου γελοίο επιχείρημα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μπορούν να εντοπιστούν εύκολα με τα σημερινά μέσα. Υπάρχουν όμως και άλλοι, οι περισσότεροι, που πιάστηκαν στην δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης εκτός πολέμου και της μετατροπής ενός νομικού καθεστώτος από φιλικό στον οφειλέτη σε άκρως φιλικό στον δανειστή. Τέλος, κρύβεται και πίσω από το επιχείρημα ότι θα χαλάσει την εικόνα της χώρας στις αγορές. Και αυτό το επιχείρημα είναι γελοίο. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι χώρες που χρησιμοποίησαν μηχανισμούς βοήθειας για τους οφειλέτες, πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα και τυγχάνουν υψηλότερης αξιολόγησης από τις αγορές. Η φτωχοποίηση είναι το μεγάλο βαρίδι που τραβά την χώρα προς τα κάτω και σπρώχνει τους ικανούς στην μετανάστευση δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία.
Ακόμα και με τις εμμονές της κυβέρνησης στην υπάρχουσα νομοθεσία, παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα. Γιατί δεν διεξάγει έρευνα και έλεγχο στις πρακτικές των κατόχων δανείων, των διαχειριστών και των εισπρακτόρων; Συναλλάσσονται όλοι αυτοί με ευλαβική εφαρμογή της νομοθεσίας και των συναλλακτικών ηθών; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις και παραδείγματα περί του αντιθέτου. Περί τακτικών εκφοβισμού, αυθαίρετων χρεώσεων και αμφιλεγόμενων πρακτικών.
Κύριε Γεωργιάδη, ρίξτε μια ματιά στην λειτουργία του Consumer Financial Protection Bureau των ΗΠΑ, αλλά και στους μηχανισμούς που εφάρμοσαν για την προστασία των οφειλετών άλλες χώρες που βρέθηκαν στην κρίση την προηγούμενη δεκαετία. Ίσως σας φανεί χρήσιμο.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()