Χάσαμε ή κερδίσαμε στον Τουρισμό το 2022?

Η προηγούμενη τουριστική σαιζόν άφησε μια επιτυχημένη πορεία και μια γλυκόπικρη γεύση στον κόσμο του τουρισμού. Η προοπτική φαίνεται να έχει σαφές θετικό πρόσημο.

Χάσαμε ή κερδίσαμε στον Τουρισμό το 2022?

Του Νεκτάριου Καμπουράκη

Η προηγούμενη τουριστική σαιζόν άφησε μια επιτυχημένη πορεία και μια γλυκόπικρη γεύση στον κόσμο του τουρισμού. Πετυχημένη διότι οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω όσο αφορά τις αφίξεις και γλυκόπικρη διότι παρά το γεγονός ότι ήρθαν πολύ περισσότεροι τουρίστες από το αναμενόμενο οι οικονομικές απολαβές δεν ήταν και τόσο μεγάλες  όσο αρχικά φαινόταν ή όσο προσδοκούσαν οι άνθρωποι του τουρισμού.

Αν  εμβαθύνουμε λίγο στα πραγματικά γεγονότα της προηγούμενης σαιζόν μπορούμε να διακρίνουμε τους πραγματικούς λόγους που συμβαίνει αυτό.

Οι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα μπορεί να ήταν σε επίπεδα 2019 ή και περισσότεροι αλλά οι κρατήσεις δεν ήταν του 2021 ή 2022 αλλά προηγούμενων ετών. Κρατήσεις τις οποίες είχαν ήδη πληρώσει οι πελάτες στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού από το 2020 η το 2021 και οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν καθότι προέκυψαν τα γνωστά  lockdown του κορονοϊού. Όλα έμειναν στάσιμα για το 2020  ενώ η  πενιχρή τουριστική σαιζόν Ιουλίου- Αυγούστου του 2021 ελάχιστο μέρος της ζήτησης κατάφερε να απορροφήσει. Αποτέλεσμα  αυτών ήταν να συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός τουριστών στις λίστες αναμονής των μεγάλων πρακτορείων αλλά με τιμές 2020 η 2021.

Επειδή δεν υπάρχει πολιτική επιστροφής χρημάτων στους πελάτες οι μεγάλοι Tour Operators  π.χ.  TUI   απλά μετέθεταν την κράτηση για την μετά κορονοϊό   εποχή. Παράλληλα πίεζαν τα ξενοδοχεία για καλύτερες τιμές και προσφορές με το απλό επιχείρημα ότι η πανδημία ξαναμοίρασε την τράπουλα και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το επερχόμενο αποτέλεσμα. Κατάφεραν λοιπόν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους ενώ οι τουριστικές  επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να βρεθούν σε οριακό σημείο. Το μόνο που διέσωσε τελικά την όλη κατάσταση ήταν η πληθώρα των αφίξεων.

Ένα επιχείρημα βέβαια είναι, ότι περισσότερες αφίξεις συνεπάγονται περισσότερα χρήματα. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας  (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Κω κλπ.) υπάρχει το All inclusive  όπου μέσα στα ξενοδοχεία προσφέρονται τα πάντα δωρεάν (φαγητό, ποτό, διασκέδαση) με αποτέλεσμα οι τουρίστες ελάχιστα χρήματα να ξοδεύουν εκτός ξενοδοχείου αφού είναι συνηθισμένο φαινόμενο τις 8-10 ημέρες που κάνουν διακοπές να μην βγαίνουν από τον χώρο του ξενοδοχείου πάνω από μία φορά. Αν δε οι τουρίστες έχουν πληρώσει τιμές μειωμένες ή προσφορές τα περιθώρια κέρδους είναι εξαιρετικά μικρά.

Και αυτό διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε το ενεργειακό κόστος στα ύψη το οποίο παρέσυρε και τα υπόλοιπα. Τα έξοδα πολλαπλασιάστηκαν τα όποια περιθώρια κέρδους μειώθηκαν ακόμα πιο πολύ. Στο πρόβλημα αυτό προσετέθη και η έλλειψη προσωπικού ειδικευμένου και ανειδίκευτου, καθιστώντας όλο αυτό ένα γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες. Μοιραία η λύση ήταν η κατάπτωση της ποιότητας τόσο σε αγαθά, φαγητό ποτό, όσο και σε ποιότητα υπηρεσιών, service, καθαριότητα, κλπ.

Οι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να προμηθευτούν χαμηλότερης ποιότητας αγαθά και να προσλάβουν φθηνό μη ειδικευμένο ή έμπειρο προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι αναγγελίες της κυβέρνησης για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου το 2023 έχει θετική προοπτική. Η αναμονή περισσότερων  αφίξεων και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μόνο σαφώς ανοδικά μηνύματα μπορεί να περιέχει. Οι τιμές τις οποίες πλέον θα πληρώσουν ή έχουν κιόλας πληρώσει  οι τουρίστες είναι προσαρμοσμένες στο 2023 με μια ελαφρά αυξητική τάση λόγω της ήδη μεγάλης ζήτησης. Εξ αιτίας αυτού και η ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμιστεί. Η αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα βελτιώσει την παροχή αγαθών και υπηρεσιών με την πρόσληψη ποιοτικότερου και πιο έμπειρου προσωπικού.

Το υπουργείο τουρισμού με τις στοχευόμενες κινήσεις του για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και την διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος  έχει θέσει σοβαρές βάσεις για την πραγματοποίηση των στόχων, μεγαλύτερη σαιζόν, ποιοτικότερος τουρισμός, ενέργειες  που έχουν αρχίσει να αποδίδουν  καρπούς.

Γενικά  η προοπτική φαίνεται να έχει σαφές θετικό πρόσημο  εφόσον διατηρηθεί το ήρεμο κλίμα και συνεχιστεί από πλευράς μας η παρουσίασή μας στο εξωτερικό.

  • Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν αυτούς που τα γράφουν. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.