Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: αποτυχημένος βασιλιάς, πετυχημένος τέως

Ο Κωνσταντίνος ως βασιλιάς ήταν εντελώς αποτυχημένος. Αντίθετα, ως ιδιώτης τέως βασιλιάς ήταν πολύ πετυχημένος.

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: αποτυχημένος βασιλιάς, πετυχημένος τέως

Του Γιώργου Σαββίδη

Μετά από δεκαετίες, ο πρόσφατα αποθανών πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος, το γένος Γλύξμπουργκ, έγινε το κυρίως, σχεδόν μοναδικό, θέμα στα ΜΜΕ και στις πολιτικές κόντρες.

Στην δεξιά υπάρχει μια αμφιθυμία για τις αποφάσεις για την κηδεία και την ταφή του. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα σωστά. Πολλοί όμως διαφωνούν. Θεωρούν ότι ο τέως δικαιούται κηδεία και ταφή αρχηγού κράτους, αφού κατείχε την θέση δέκα χρόνια. Αρκετοί θα παραστούν στην κηδεία. Άλλωστε, είναι μια τέλεια ευκαιρία προβολής και συναναστροφής με βασιλιάδες και πρίγκηπες. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας εξηγούνται ως πολυσυλλεκτικότητα. Κάποιοι βέβαια, ανακάλυψαν και σύνδρομο φοβίας απέναντι στην ιστορία, μάλλον για να δηλώσουν την ύπαρξη τους.

Οι απανταχού αριστεροί αξιοποιούν την ευκαιρία για να υπενθυμίσουν τις επαναστατικές και αντι-βασιλικές τους καταβολές και πεποιθήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εμμονή κάποιων βουλευτών του Σύριζα, να υπενθυμίζουν ότι το δημοψήφισμα που κατάργησε την βασιλεία το έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Άλλοι βλέπουν εμφύλιο πόλεμο και πολιτικά αδιέξοδα στην δεξιά.

Όλοι φροντίζουν να τονίσουν την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας και τα λάθη του τέως. Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει η ώρα της κηδείας και της ταφής, η προσοχή και το ενδιαφέρον στρέφονται στις λεπτομέρειες της τελετής και στους εστεμμένους και έκπτωτους βασιλείς και πρίγκηπες που θα παραβρεθούν.

Περάσαμε και μια κρίση αυτοκριτικής για την κατάντια του, εθνικού πλέον, κτήματος και παλατιού του Τατοΐου. Εκεί που θα γίνει η ταφή και θα βρεθούν καμιά εικοσαριά ή τριανταριά βασιλιάδες-βασίλισσες, πρίγκηπες-πριγκήπισσες και πριγκηπόπουλα. Σκεφτήκαμε το παγκόσμιο ξεφτίλισμα, γιατί το σκηνικό θα προβληθεί από σωρεία ξένων ΜΜΕ. Συνερχόμαστε όμως γρήγορα, γιατί επιστρατεύσαμε την Ελληνική καπατσοσύνη στην διαχείριση κρίσεων με ένα πασάλειμμα  της τελευταίας στιγμής και ανακουφιζόμαστε.

Βέβαια, τα ΜΜΕ ασχολούνται εκτεταμένα και με την οικογένεια του Κωνσταντίνου, τα σπίτια του, την περιουσία του και τα σχετικά. Έτσι, για πρώτη φορά οι Έλληνες μαθαίνουν για τα παιδιά, τα εγγόνια και τις νύμφες του. Αλλά και για τα ξαδέρφια-πρίγκηπες, τις θείες και τους θείους βασίλισσες και βασιλιάδες της Δανίας, της Αγγλίας και της Σουηδίας και τους άλλους συγγενείς, νονούς, βαφτισιμιούς, κουμπάρους. Παρέχεται και άφθονη ενημέρωση για τα πάρτυ, τις διακοπές, τις δουλειές και τα χόμπυ τους.

Ο Κωνσταντίνος ως βασιλιάς ήταν εντελώς αποτυχημένος. Δεν έκανε τίποτα σωστό. Οι ενέργειες του οδήγησαν σε εθνικές περιπέτειες και καταστροφές.

Αντίθετα, ως ιδιώτης τέως βασιλιάς ήταν πολύ πετυχημένος. Διατήρησε στενότατες σχέσεις με τους εστεμμένους και έκπτωτους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. Η οικογένεια του είναι ζηλευτή. Τα παιδιά του μορφώθηκαν, καλοπαντρεύτηκαν χωρίς τα συνηθισμένα προβλήματα και σκάνδαλα.

Ο Κωνσταντίνος προσέφερε πολύτιμα μαθήματα στους άλλους εστεμμένους της Ευρώπης. Ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, σίγουρα σκεφτόταν τον Κωνσταντίνο όταν υποστήριζε σθεναρά την δημοκρατία κατά το πραξικόπημα ενός συνταγματάρχη το 1981. Ήθελε να αποφύγει τους χειρισμούς που έκανε ο συγγενής του στο πραξικόπημα των Ελλήνων συνταγματαρχών το 1967. Και την Δευτέρα 16.01.2023 στο Τατόι, οι νυν βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης θα δουν ένα πολύ πιθανό μέλλον γι’ αυτούς. Είναι βέβαιον ότι θα τους εντυπωθεί στην μνήμη.

Κερδισμένος είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί πήρε την σωστή απόφαση. Δεν θα άρεσε στους Έλληνες να προβληθούν εμπόδια στην κηδεία ενός ανθρώπου. Αλλά δεν θα τους άρεσε και να βλέπουν το φέρετρο ενός από τους υπεύθυνους των εθνικών τραγωδιών των δεκαετιών 1960 και 1970, να διασχίζει τους δρόμους της Αθήνας πάνω σε κιλλίβαντα, με την συνοδεία κανονιοβολισμών, τιμητικών αγημάτων και μπάντας.

Κερδισμένοι είναι και διάφοροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικογένεια του θανόντος και στους ξένους επισκέπτες. Τα ξενοδοχεία των Αθηνών περνούν μοναδικές μέρες δόξας.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν το πρόσκαιρο κέρδος ενός διαλείμματος από την μιζέρια των κομματικών τσακωμών, της ακρίβειας, των απειλών του Ερντογάν και τις δίκες. Ζουν για λίγες μέρες μέσω ΜΜΕ και διαδικτύου τις γκλαμουριές των ρόγιαλς.

Κερδισμένοι είναι και οι Γλύξμπουργκ. Εκεί που οι Έλληνες τους είχαν ξεχάσει, τους βλέπουμε όλη μέρα, κάμποσες μέρες, στις οθόνες και στα έντυπα. Μάλλον θα αποκτήσουν και συμπάθειες.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.