ΚΥΠΡΟΣ - Η συζήτηση στην προεκλογική περίοδο

Το κανονικό για την Κύπρο είναι να υπάρχουν συγκεκριμμένες προτάσεις για το Κυπριακό, την Άμυνα και την αντιμετώπιση του Δημογραφικού.

ΚΥΠΡΟΣ - Η συζήτηση στην προεκλογική περίοδο

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Στην Κύπρο εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία για το αξίωμα του Προέδρου. Με πολλούς υποψήφιους και προεκλογικά προγράμματα. Οι υποψήφιοι έχουν προτάσεις για την κοινωνία, την οικονομία, τους νέους, το περιβάλλον, την γεωργία, την διαφθορά, την παιδεία, την υγεία, τους μετανάστες. Και βέβαια, για το Κυπριακό.

Είναι μια κανονική προεκλογική περίοδος όπως αρμόζει σε μια αναπτυγμένη χώρα-μέλος της ΕΕ.

Μόνο που η Κύπρος δεν είναι σαν τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Από την εισβολή των Τούρκων το 1974, είναι διαιρεμένη και μεγάλο μέρος της έκτασης της έχει σκλαβωθεί από έναν στρατό κατοχής. Εκτός από τις καταστροφές που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή και την προσφυγοποίηση 40% του πληθυσμού, έχει υποστεί και υπόκειται σε δημογραφικό βιασμό με την εισαγωγή εποίκων που αλλοιώνουν την σύνθεση του πληθυσμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Κυπριακό συζητείται εκτεταμένα.

Η προεκλογική αυτή περίοδος δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αντίστοιχες στην Δανία ή το Βέλγιο ή την Πορτογαλία.

Αυτό όμως δεν είναι κανονικό ούτε φυσιολογικό. Η μισή Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή και η υπόλοιπη αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο.

Το φυσιολογικό και κανονικό για την Κύπρο είναι να υπάρχουν συγκεκριμμένες προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα. Το Κυπριακό, την Άμυνα και την αντιμετώπιση του Δημογραφικού (τόσο την γήρανση του γηγενούς πληθυσμού όσο και την απαλλαγή από τους εποίκους).

Για το Κυπριακό οι προτάσεις είναι οι γνωστές αδιέξοδες εδώ και πολλά χρόνια. Το ζήτημα της Άμυνας είναι γενικά υποβαθμισμένο και οι γενικές αναφορές δείχνουν αδυναμία παρά αποφασιστικότητα οικοδόμησης ισχυρής αποτροπής. Στο Δημογραφικό επαναλαμβάνονται οι πολιτικές που έως σήμερα δεν είχαν αποτέλεσμα.

Θα περιμέναμε να ακούσουμε πως θα αποτραπεί πρακτικά η ανακοινωθείσα προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία και ο εποικισμός των Βαρωσίων. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί η Τουρκία να ελεγχθεί διπλωματικά. Ιδιαίτερα τώρα που καλλιεργεί το όνειρο της μεγάλης Δύναμης. Τι προτείνουν οι υποψήφιοι; Διαμαρτυρίες και ψηφίσματα στους Διεθνείς Οργανισμούς; Και τί προσδοκούν; Ή πορείες διαμαρτυρίας και κατηγορίες γιατί «δεν επενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις» να την αποτρέψουν;

Μήπως σκέφτονται επίθεση και απελευθέρωση των Κατεχομένων; (Η Ουκρανία επιδιώκει να διώξει τους Ρώσους από το Ντονμπάς και την Κριμέα. Ουσιαστικά θεωρεί ότι έχει μια ευκαιρία να το πετύχει, δεδομένης της μεγάλης υποστήριξης από την Δύση.)

Αν τίποτε από αυτά δεν είναι εφικτό, ποιες είναι οι προτάσεις για το μέλλον; Περαιτέρω παραχωρήσεις στην Τουρκία για Διζωνική Δικοινοτική Λύση; Ποιες παραχωρήσεις; Που οδηγούν;

Με προϋπολογισμό 2% επί του ΑΕΠ, υπάρχει αποτελεσματική Άμυνα; Αν η στρατηγική είναι «κοινή Άμυνα με την Ελλάδα» τι απαιτείται από Κυπριακής πλευράς; Τι απαιτείται μέχρι την άφιξη ενισχύσεων;

Τι εξασφαλίζει το 2%; Η Ελλάδα δαπανά σχεδόν το 4% του ΑΕΠ στην Άμυνα και μάλλον δεν επαρκεί. Ποια είναι η απαιτούμενη δύναμη για την Εθνική Φρουρά; Ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες; Πως θα καλυφθούν; Αν, υποθετικά, η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει πραγματική στρατιωτική ισχύ με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των Αμυντικών δαπανών, δεν πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες; Ποιος αποφασίζει «να το ρισκάρει»;

Τα υφιστάμενα προγράμματα για την ενίσχυση του Δημογραφικού δεν αποδίδουν. Τι μπορεί να αποδώσει πραγματικά; Έχει μελετηθεί σε βάθος το πρόβλημα; Αύξηση στα επιδόματα δεν φέρνει κατ’ ανάγκην αποτέλεσμα. Ίσως όμως να υπάρχει ένα όριο προς τα πάνω που να φέρνει. Ίσως να επιδρούν θετικά άλλοι παράγοντες ποιοτικοί που δεν μετρούνται εύκολα.

Πως θα ανατραπεί η τάση να γίνουν μειοψηφία οι Ελληνοκύπριοι σε μερικές δεκαετίες; Υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις στο Ελληνικό στοιχείο;

Πρέπει να συζητούνται ανοιχτά αυτά τα ζητήματα και να υποβάλλονται ακριβείς, κοστολογημένες και αιτιολογημένες προτάσεις. Οι γενικότητες και οι πρακτικές σαν να πρόκειται για εκλογές στην Σκανδιναβία δεν είναι κανονικό ούτε φυσιολογικό.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.