Κύπρος-Ρωσία: Οικονομία

Πολλοί βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι η Κύπρος θα βρεθεί σε ύφεση το 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κύπρος-Ρωσία: Οικονομία

Πολλοί βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι η Κύπρος θα βρεθεί σε ύφεση το 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ήταν σίγουροι ότι η οικονομία της εξαρτάτο ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους τουρίστες, τους Ρώσους καταθέτες, τους Ρώσους επενδυτές, την Ρωσία εν γένει…

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Κύπρος εξαρτάτο για χρόνια από τους Ρώσους. Δεν είναι τυχαίο πως επειδή εθεωρείτο και “tax heaven” για Ρώσους ολιγάρχες, η Γερμανία αρνήθηκε να συνδράμει και τα €17 δις για στην διάσωση του τραπεζικού συστήματος το 2013, αναγκάζοντας τις τράπεζες στο γνωστό bail-in, κουρεύοντας περί το 47,5% των καταθέσεων άνω των €100.000. Με αυτήν τους την κίνηση οι τράπεζες ‘’μάζεψαν’’ €7,5 δις και κατάφεραν να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτή η στάση οδήγησε, άλλωστε, τον τραπεζικό τομέα να λάβει σκληρότερα μέτρα κανονιστικής συμμόρφωσης ακολουθώντας ρητά τις Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

Fast-forward στο 2022, η ανθεκτικότητα της Κυπριακής οικονομίας έχει εκπλήξει την Ευρώπη. Το 2021 πέτυχε από τους μεγαλύτερους πραγματικούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης (6,6%) στην Ευρώπη και το 2022 αναμένεται πως η οικονομία ‘’μεγάλωσε’’ κατά 5,6% (σχεδόν όσο και της Ελλάδας). Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα από της ΕΕ και της Ελλάδας ενώ η ανεργία συνέχισε να μειώνεται.

Κοιτάζοντας πιο αναλυτικά τα ψιλά γράμματα, παρατηρούμε ότι η Κυπριακή οικονομία έχει εκ των πραγμάτων μικρότερη οικονομική εξάρτηση από την Ρωσία. Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία:

- Το πρώτο ενιάμηνο του 2022 οι τουριστικές αφίξεις έφτασαν σχεδόν στο 80% των αφίξεων του 2019 ενώ τα έσοδα από τουρίστες σχεδόν στο 90%, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες μειώθηκαν λόγω των κυρώσεων,

- Οι καταθέσεις με έκθεση στη Ρωσία, δηλαδή Ρώσους υπηκόους ή ρωσικές εταιρείες, εκπροσωπούσαν στο τέλος του 2021 μόνο 3,8% των συνολικών καταθέσεων, έναντι άνω του 40% το 2013,

- Τα δάνεια με έκθεση στη Ρωσία ανέρχονταν στο τέλος του 2021 μόλις στο 0,8% του συνόλου των δανείων,

- Σύμφωνα με το πρακτορείο fDi-intelligence, η Κύπρος κατετάγη 3η στον κόσμο στην εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι της ίδιας περιόδου το 2019, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι η κατάργηση του συστήματος της ‘’Χρυσής Visa’’ έχει βοηθήσει στην διαφοροποίηση της οικονομίας.

Τα ανωτέρω αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η Κύπρος αναμένει να εισπράξει €1,2 δις μέχρι το 2026. Η συμβολή του θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.

Πηγές: Υπουργείο Οικονομικών, Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία,Ευρωπαϊκή Κομισιόν, Καθημερινή, The Atlantic, fDi-intelligence