Κυριάκο προσοχή στις λίστες

Η κυβέρνηση κινδυνεύει από τους δικούς της. Κατά το ρητό «οι πόλεις αλώνονται εκ των έσω».

Κυριάκο προσοχή στις λίστες

Του Γιώργου Σαββίδη

Η κυβέρνηση κινδυνεύει από τους δικούς της. Κατά το ρητό «οι πόλεις αλώνονται εκ των έσω».

Οι συνήθειες, πρακτικές και συμπεριφορές των γαλάζιων στελεχών έχουν επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Ιανουαρίου, σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, την επικαιρότητα απασχόλησαν οι παραιτήσεις Κοντολέοντος και Δημητριάδη, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες Πάτση και Χειμάρα, οι επαγγελματικές δραστηριότητες της Ευθυμίου και μισθοδοσία συμβούλου της Σπυράκη.

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και υπό έρευνα των ίδιων ή των δραστηριοτήτων τους βρίσκονται μόνο οι Πάτσης, Χειμάρας και Σπυράκη. Όλες όμως έχουν στοιχεία έλλειψης πολιτικής ευαισθησίας, μερικής ή πλήρους αγνόησης των ορθών πρακτικών. Και όλες πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Η πολυπλοκότητα των σημερινών ελεύθερων κοινωνιών είναι ασύλληπτη. Πολλές κοινωνικές ομάδες, άπειρα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, πληθώρα μέσων επικοινωνίας. Ζητήματα υγείας, παιδείας, επάρκειας τροφίμων και φαρμάκων, περιβάλλοντος, ασφάλειας, διεθνών σχέσεων.

Στην Ελλάδα αυτά πολλαπλασιάζονται. Από την αρχαιότητα θέλουμε να έχουμε άποψη στα κοινά και απολαμβάνουμε τους έντονους παθιασμένους διαλόγους. Επιπλέον, συνορεύουμε – σε ξηρά και θάλασσα – με χώρες που ακόμα δεν έχουν συμβιβαστεί πλήρως με την ιστορία ή τα δυτικά ιδεώδη του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής προδιάθεσης.

Σε αυτό το περιβάλλον, ένας ηγέτης είναι βέβαιο ότι θα κάνει λάθη. Πολλά λάθη, κάποια από τα οποία σοβαρά. Είναι αναπόφευκτο, ακόμα και αν είναι πολύ ικανός και πολύ προσεκτικός.

Το πλήθος και η σημαντικότητα των λαθών κρίνουν την αξιολόγηση του ηγέτη και την επανεκλογή ή την μη επανεκλογή του. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, οι εκλογές χάνονται από την κυβέρνηση, δεν κερδίζονται από την αντιπολίτευση.

Ο προληπτικός τρόπος μείωσης λαθών που έχει ένας ηγέτης, ένας Πρωθυπουργός, είναι η επιτυχής επιλογή συνεργατών. Σε πολιτεύματα όπως το Ελληνικό, στους συνεργάτες, εκτός των υπουργών, συνυπολογίζονται και οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος και η στρατιά των συμβούλων και στελεχών των υπουργείων και των κρατικών εταιρειών και οργανισμών. Όσοι διορίζονται από την κυβέρνηση. Τα λάθη και οι ανεπάρκειες του κομματικού αυτού στρατού, αντανακλούν αρνητικά απ’ ευθείας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και, βέβαια, στην χώρα.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει κάνει ο ίδιος αρκετά λάθη τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, όπως είναι αναπόφευκτο. Είναι υπόλογος όμως και για τα λάθη και τις ανεπάρκειες των συνεργατών του, των υπουργών, των βουλευτών του κόμματος και όλου του κομματικού στρατού που βρίσκεται σε κρατικές θέσεις.

Αυτές τις μέρες καταρτίζονται οι λίστες για τις βουλευτικές εκλογές. Είναι κατανοητό ότι τα κομματικά στελέχη με επιρροή δεν μπορούν ή δεν είναι εύκολο να αγνοηθούν. Ένα κόμμα που επιδιώκει ποσοστά κοντά στο 40% χρειάζεται την υποστήριξη πολλών και διαφορετικών ομάδων και σύνθεση πολλών και διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων. Συχνά, οι διάφοροι παράγοντες δεν έχουν ιδιαίτερη επιρροή, αλλά ικανότητα πλασαρίσματος του εαυτού τους ή του εκλεκτού τους σε λίστες και θέσεις.

Απαιτείται να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και σε βάθος, σε όποιον διεκδικεί θέση σε λίστα. Από τις λίστες θα προέλθει και σχεδόν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι αναγκαία η αντικειμενική αξιολόγηση των δυνατοτήτων του καθενός, αλλά και των προβλημάτων που θα μπορούσε να δημιουργήσει.

Είναι επίσης αναγκαία και η επιμόρφωση των επίδοξων πολιτικών, των διάφορων κομματικών στελεχών και παραγόντων και όσων φιλοδοξούν να καταλάβουν δημόσιο αξίωμα ή θέση. Τα σεμινάρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν αρκούν. Χρειάζεται σε βάθος ενημέρωση και εκπαίδευση στην λειτουργία της δημοκρατίας, στους κανόνες και τα διλήμματα της ηθικής, στο σύνταγμα κλπ.

Το μέγιστο των λαθών για έναν ηγέτη είναι η κακή επιλογή συνεργατών. Ο συμψηφισμός με ανάλογες συμπεριφορές πολιτικών αντιπάλων δεν αποτελεί λύση.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.