Με ήπια ισχύ το Κατάρ κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο και άλλα οφέλη

Το Κατάρ χρησιμοποίησε το Παγκόσμιο Κύπελλο επιτυχώς ως μέρος της πολιτικής ήπιας ισχύος του προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και παγκοσμίως.

Με  ήπια ισχύ το Κατάρ κέρδισε το παγκόσμιο κύπελλο και άλλα οφέλη

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ΦΙΦΑ 2022 στο Κατάρ είναι ιστορικό γεγονός, καθώς είναι το πρώτο που διοργανώνεται στην Μέση Ανατολή σε μουσουλμανική χώρα.

Στόχος του Κατάρ ήταν η προβολή του στη διεθνή κοινότητα και η δημιουργία άλλων πηγών εσόδων με σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αν και το έργο έκανε 12 χρόνια να ολοκληρωθεί και κόστισε $200-300 δις σε δημόσιες δαπάνες, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει $17 δις στην οικονομία του Κατάρ και θα τριπλασιάσει τον διεθνή τουρισμό σε σχέση με το 2019. Η παγκόσμια επιρροή του Κατάρ επίσης αυξήθηκε, καθώς τα επόμενα χρόνια θα διοργανώσει παγκόσμια πρωταθλήματα κολύμβησης, τζούντο, πινγκ-πονγκ ενώ συζητείται η πιθανότητα να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2036 στην Ντόχα.

Ωστόσο, το Κατάρ υπέστη κριτική για την αντιμετώπιση ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και των γυναικών, ενώ υπήρξαν αναφορές για παρενόχληση κατά επισκεπτών στην χώρα. Υπήρξαν επίσης πολλές κατηγορίες ότι το Κατάρ εκμεταλλεύτηκε μετανάστες εργάτες, με το Κατάρ να παραδέχεται ότι 500 εργάτες πέθαναν κατά την κατασκευή των υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Νοέμβριο του 2022, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε επίσημα το Κατάρ για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών εργατών και ζήτησε την εφαρμογή σειράς νομοθετικών μέτρων.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, το Κατάρ προέβη σε μεταρρυθμίσεις όπως στον κατώτατο μισθό και σταμάτησε το σύστημα kafala, ένα σύστημα που έδινε τη δυνατότητα σε ιδιώτες για υπερβολικό έλεγχο της εργασιακής κατάστασης και του μεταναστατευτικού καθεστώτος των μεταναστών εργατών. Αν και το Κατάρ σκοπεύει να διανέμει $350 εκ. ως αποζημίωση για τους τραυματισμούς και τους θανάτους κατά την κατασκευή των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, έχουν ζητήσει δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Κατάρ ήταν στην πολιτική, καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο του επέτρεψε να ξεπεράσει τον αποκλεισμό μεταφορών και διπλωματικών σχέσεων που είχαν επιβάλει η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο αρχηγός των ΗΑΕ επισκέφτηκε το Κατάρ και ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας παρέστη στην τελετή έναρξης, ενώ η Γερμανία σύναψε μια συμφωνία για το φυσικό αέριο με το Κατάρ τον Νοέμβριο. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επίσης επισκέφτηκε την Ντόχα, και ο Γάλλος Πρόεδρος είδε τον τελικό.

Το Κατάρ χρησιμοποίησε το Παγκόσμιο Κύπελλο επιτυχώς ως μέρος της πολιτικής ήπιας ισχύος του προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και παγκοσμίως.

Πηγή: The National Interest