Μήπως μας κοροϊδεύουν οι τράπεζες;

Παρά τις πιέσεις οι τράπεζες κρατούν χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων και ψηλά τα επιτόκια χορηγήσεων. Επίσης, διατηρούν πολύ ψηλά τις χρεώσεις υπηρεσιών

Μήπως μας κοροϊδεύουν οι τράπεζες;

Οι Τράπεζες αύξησαν το τελευταίο εξάμηνο τα επιτόκια χορηγήσεων κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πίεσε ασφυκτικά η κυβέρνηση για να αυξηθούν αναλογικά και τα επιτόκια καταθέσεων.

Παρά ταύτα, τα επιτόκια των καταθέσεων στην Ελλάδα παραμένουν κάτω από το μισό των αντίστοιχων της ευρωζώνης. Ύστερα από την αύξηση, τα επιτόκια των ελληνικών συστημικών τραπεζών διαμορφώνονται μεταξύ 0,50% έως 0,70% για καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών και ύψους 100.000 ευρώ. Οι μη συστημικές τράπεζες, προσφέρουν επιτόκια από περίπου 0,50% έως και 1,30% σε ετήσια βάση για το ίδιο ποσό. Σε αντίθεση, τράπεζες σαν την Deutsche Bank στο Βέλγιο και την Unicredit στην Ιταλία προσφέρουν επιτόκια 2,60% και 1,60% αντίστοιχα. Από τα χαμηλότερα επιτόκια προσφέρει η ABN AMRO στην Ολλανδία, με 1,10%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτή η χρονική αναντιστοιχία και «καθυστέρηση» οφείλεται, σύμφωνα με τις Τράπεζες, στο ότι είχαν ‘’παγώσει’’ τα κυμαινόμενα επιτόκια στο 0% την εποχή που το Euribor ήταν αρνητικό (είχε φτάσει στο -0,50%), διότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων˙ οπότε προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος των προηγούμενων ετών. Αυτή η εξήγηση δεν είναι κατ’ ανάγκην επαρκής. Γιατί και τότε τηρούσαν μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Και όταν αυξήθηκαν τα επιτόκια χορηγήσεων κατά 2,5 μονάδες διατήρησαν τα επιτόκια καταθέσεων στο 0% ή κοντά στο 0%. Και βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια προέβαιναν σε ληστρικές χρεώσεις για όλες τις υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση πίεσε και για μείωση των χρεώσεων. Η σημερινή κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Μηδενικές είναι πλέον οι χρεώσεις στο διατραπεζικό προϊόν άμεσων μεταφορών IRIS που υλοποιεί η ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Πειραιώς – για μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ ημερησίως μέσω κινητού τηλεφώνου, δηλαδή μέσω του mobile app.

Υπενθυμίζεται ότι, ενώ αρχικά η υπηρεσία προσφέρονταν δωρεάν, τους τελευταίους μήνες είχε ξεκινήσει να χρεώνεται από κάποιες τράπεζες, όπως η Πειραιώς που χρέωνε €0,05 ανά συναλλαγή. Την υπηρεσία χρησιμοποιούν πλέον παραπάνω από 1,2 εκατομμύρια χρήστες με μηνιαίες συναλλαγές που ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες κατά Μ.Ο. Ύστερα από τις συναντήσεις των τραπεζικών διοικήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον Δεκέμβριο, η υπηρεσία IRIS για μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων θα παρέχεται πλέον εντελώς δωρεάν... μέχρι το ποσό των 500 ευρώ ημερησίως. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενεργοποιήσει κάποιος την υπηρεσία μέσω του mobile app της τράπεζάς του ώστε να λαμβάνει και να στέλνει χρήματα μόνο με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τα ανανεωμένα τιμολόγια των τραπεζών που τίθενται σταδιακά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αναμένεται να διαμορφωθούν στα εξής επίπεδα:

- Εθνική Τράπεζα: Τα εισερχόμενα εμβάσματα για ποσά έως 15 ευρώ θα εκτελούνται δωρεάν, ενώ για ποσά έως 5.000 ευρώ η χρέωση είναι €3 και αυξάνεται στα €4 για ποσά έως 12.500 ευρώ.

- Eurobank: Η χρέωση του εξερχόμενου εμβάσματος έως το ποσό των 12.500 ευρώ διαμορφώνεται σε €1,20. Η χρέωση εισερχόμενου εμβάσματος για ποσά έως 20 ευρώ είναι δωρεάν και ανέρχεται σε €3,50 έως τα 12.500 ευρώ.

- Alpha Bank: Για μεταφορές έως 5.000 ευρώ ισχύει χρέωση εξερχόμενου εμβάσματος €1 και για μεταφορές έως 50.000 ευρώ η χρέωση ανέρχεται σε €3. Για τις άμεσες μεταφορές (IRIS Payments) επιβάλλεται επιπλέον χρέωση €1,50 για ποσά έως 12.500 ευρώ.

- Τράπεζα Πειραιώς: Για μεταφορές έως 15.000 ευρώ ισχύει προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος €1,40. Για μεταφορές με υψηλή προτεραιότητα (εντός της ίδιας ημέρας), η χρέωση αυξάνεται κατά €1,50, ενώ για άμεσα εμβάσματα (IRIS Payments) η επιπλέον χρέωση διαμορφώνεται στα €2,50 για ποσά έως 12.500 ευρώ.

- Optima Bank: Παρέχεται ενιαία υπηρεσία άμεσων πληρωμών με χρέωση εισερχόμενου εμβάσματος μηδενική για ποσά έως 15 ευρώ και €3 για μεταφορές έως 12.500 ευρώ. Όταν ο αποστολέας επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου τα έξοδα της μεταφοράς, ισχύει επιπλέον χρέωση €1 για ποσά έως 12.500 ευρώ.

- Attica Bank: Τα εισερχόμενα εμβάσματα με κανονική προτεραιότητα χρεώνονται με €0,80 για ποσά έως 1.000 ευρώ και με €1,50 για ποσά έως 15.000 ευρώ. Τα εμβάσματα με άμεση προτεραιότητα χρεώνονται με €2,30 για μεταφορές έως 1.000 ευρώ και με €3 έως 12.500 ευρώ. Τα εξερχόμενα εμβάσματα (με χρέωση εξόδων OUR) χρεώνονται με €2 για μεταφορές 2.000 ευρώ και €3 για ποσά έως 15.00 ευρώ στην κανονική προτεραιότητα. Για άμεση προτεραιότητα, οι χρεώσεις διαμορφώνονται στα €3,50 (έως 1.000 ευρώ) και στα €4,50 (έως 12.500 ευρώ).

- Παγκρήτια Τράπεζα: Το εξερχόμενο έμβασμα με κανονική προτεραιότητα μέσω e-banking χρεώνεται με προμήθεια €1 για μεταφορές έως 1.000 ευρώ και με €2 έως 5.000 ευρώ. Όταν η προτεραιότητα είναι άμεση, οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε €2 και €3 αντίστοιχα.

Σημειώνεται, ότι οι ανωτέρω τιμολογήσεις είναι προσωρινές και αναμένεται να αλλάξουν εντός του έτους. Ειδικά για τις άμεσες πληρωμές, οι οποίες σήμερα παρέχονται μέσω e-banking υπό την επωνυμία IRIS Payments, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί την ψήφιση κανονισμού που θα εξισώνει τη χρέωσή τους με το απλό έμβασμα. Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται με στόχο την ταχύτερη και ασφαλέστερη εκτέλεση των μεταφορών πιστώσεων χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον ιδιώτες και επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του έτους.

Παρά τις πιέσεις και την κατακραυγή, οι Τράπεζες συνεχίζουν να έχουν απαράδεκτη διαφορά (spread) μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων και απαράδεκτα υψηλές χρεώσεις.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.

Πηγή: Ιστότοποι Τραπεζών, Capital (1), Capital (2)