Πληθαίνουν οι αντιρρήσεις για τα Τουρκικά μαχητικά στις ΗΠΑ

Η προοπτική πώλησης από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροπλάνων στην Τουρκία, προκάλεσε και προκαλεί αντιδράσεις από έγκυρους αναλυτές.

Πληθαίνουν οι αντιρρήσεις για τα Τουρκικά μαχητικά στις ΗΠΑ

Η προοπτική πώλησης από τις ΗΠΑ μαχητικών αεροπλάνων στην Τουρκία, προκάλεσε και προκαλεί αντιδράσεις από έγκυρους αναλυτές.

Ο γνωστός Michael Rubin είναι ξεκάθαρος. Υποστηρίζει την πώληση των προηγμένων F-35 στην Ελλάδα και ζητά επιβολή αυστηρών προϋποθέσεων για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι (α) τερματισμός της Τουρκικής κατοχής της Κύπρου, (β) αποχώρηση των Τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ και την Βόρεια Συρία, (γ) να σταματήσουν οι υπερπτήσεις Ελληνικών νησιών και (δ) άρση του αποκλεισμού της Αρμενίας. Προτείνει η απόφαση για τα μαχητικά και την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία, να μετατεθούν για μετά τις Τουρκικές εκλογές.

Ο Robert Ellis αναφέρει ότι η κυβέρνηση Biden εγκατέλειψε το «φιλελεύθερο δημοκρατικό ιδεώδες» το οποίο διακήρυξε ότι είναι κεντρική επιδίωξη του ΝΑΤΟ. Αναθεώρησε την αρχική της πολιτική απομόνωσης του Erdogan. Επίσης, δεν υποστηρίζει σταθερά τους Κούρδους του YPG επιτρέποντας στους Τούρκους να προβαίνουν σε επιδρομές στις περιοχές τους. Θεωρεί ακατανόητη την πρόθεση πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία, όταν η χώρα αυτή καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους, εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εισβάλλει στην Συρία, διεκδικεί Ελληνικές και Κυπριακές θαλάσσιες περιοχές και απειλεί να πλήξει την Ελλάδα με πυραύλους.

Ο John Bolton, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, αναφέρει ότι πρέπει να επανεξεταστεί η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της άρνησης της να εφαρμόσει τις κυρώσεις προς την Ρωσία.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.