Στην Κύπρο δεν αλλάζει τίποτα
Η σταθερότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την Τουρκική εισβολή είναι απαράμιλλη. Οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν ποιος ή ποιοι διαθέτουν το ήθος, την εμπειρία και την ικανότητα.

Του Γιώργου Σαββίδη
Η σταθερότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την Τουρκική εισβολή είναι απαράμιλλη. Μετά την προεδρία Τραμπ, δεν την ξεπερνούν ούτε οι ΗΠΑ.
Εδώ και μήνες εξελίσσεται μια έντονη προεκλογική εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου 2023. Η εκστρατεία είναι πλούσια σε εξαγγελίες, προγράμματα, debates, συγκεντρώσεις ακόμα και αλληλοκατηγορίες.
Το σκηνικό είναι συνηθισμένο. Το αποτέλεσμα δεδομένο. Όποιος και να εκλεγεί, δεν αναμένεται ουσιαστική διαφορά στην διακυβέρνηση. Η Κύπρος είναι Προεδρική Δημοκρατία. Το κόμμα του Προέδρου δεν έχει πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά καταφέρνει να κυβερνά σε συνεργασία με άλλα κόμματα.
Η Κύπρος είναι μια βαθύτατα συντηρητική κοινωνία. Η διακυβέρνηση από Προέδρους διαφορετικών κομμάτων και ιδεολογιών, ουδέποτε προκάλεσε ανατροπές ή αστάθεια, έστω και πρόσκαιρη.
Δεδομένου του Κυπριακού προβλήματος και του γνωστού σκανδάλου διαφθοράς, θα ανέμενε κάποιος ότι σε αυτές τις εκλογές θα υπήρχε προοπτική ουσιαστικής αλλαγής. Άλλωστε, η Τουρκία προχωρεί σε άνοιγμα των Βαρωσίων και ετοιμάζεται για προσάρτηση της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, ενώ ενισχύει την ήδη υπερβολική της στρατιωτική παρουσία στο νησί. Η δε ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν την Κύπρο σε στενή παρακολούθηση για την διαφθορά.
Παρά τις προεκλογικές κραυγές και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των υποψηφίων. Εντυπωσιάζει το ότι τα θέματα άμυνας είτε απουσιάζουν από τα προεκλογικά προγράμματα ή αναφέρονται μονολεκτικά. Ένας υποψήφιος έχει στόχο οι δαπάνες για την άμυνα να μην υπολείπονται του 2% του ΑΕΠ, ενώ οι περισσότεροι έχουν γενικές αναφορές. Η προσέγγιση προσομοιάζει σε χώρες όπως η Δανία ή το Βέλγιο. Η αναφορά στο σοβαρό ζήτημα των εποίκων, επίσης σπανίζει.
Στις ιστοσελίδες σε όλο το φάσμα των υποψηφίων, διεθνιστών έως εθνικιστών, το Κυπριακό δεν κυριαρχεί. Εξ ίσου γενικά αντιμετωπίζεται και η διαφθορά. Σίγουρα, οι υποψήφιοι δεν είναι ανίκανοι, τουλάχιστον όχι όλοι. Αντιδρούν στις επιθυμίες των ψηφοφόρων όπως τις προσλαμβάνουν.
Η Κυπριακή κοινωνία έχασε τις πατριωτικές και ηθικές ευαισθησίες της, εν μέσω της ευμάρειας που πέτυχε παρά την καταστροφή του 1974. Η θητεία στην Εθνική Φρουρά θεωρείται βάρος και χάσιμο χρόνου. Η πολυετής διαφθορά έχει δημιουργήσει ανοσία.
Βέβαια, δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι ίδιοι. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν, αν ενδιαφέρονται, ποιος ή ποιοι διαθέτουν το ήθος, την εμπειρία και την ικανότητα, να οδηγήσουν το νησί σε εθνικά αποδεκτή και μακροχρόνια βιώσιμη λύση του Κυπριακού και εξυγίανση του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.
Το αποτέλεσμα της επιλογής τους θα το απολαύσουν ή θα το υποστούν οι ίδιοι οι Κύπριοι.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()