Τα πολλά επιδόματα είναι λαϊκισμός
Χρειάζεται διαρθρωτική παρέμβαση στην ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των οικογενειών με παιδιά.

Του Πέτρου Στυλιανίδη
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνει συχνά ένα νέο επίδομα. Δεν κουράζεται να εξηγεί περιχαρής και με ύφος περισπούδαστο, ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα υπέρ των ευάλωτων, στοχευμένα, προσωρινά και αφού έχει εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος. Έτσι η κυβέρνηση δείχνει, κατά τον ίδιον, ταυτόχρονα κοινωνική ευαισθησία και συνετή διαχείριση.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να χειριστεί αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες κρίσεις˙ πανδημία, προσφυγικό, τουρκικές απειλές, ενεργειακό και ουκρανικό. Και ομολογουμένως αντεπεξήλθε πολύ καλά και καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κρίσιμα θέματα, πιστοποιητικό covid ή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, πήρε και ηγετικές επιτυχείς πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην πανδημία, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε έναν αριθμό επιδομάτων. Όταν ήρθε η ακρίβεια, η κυβέρνηση στηρίχτηκε σε αισιόδοξες προβλέψεις για ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε έκρηξη τιμών παγκοσμίως. Η κυβέρνηση αντέδρασε αμήχανα και προσπάθησε να καταπολεμήσει το τέρας της ακρίβειας, πάλι με επιδόματα.
Στην πορεία και αφού η Ουκρανία δεν υπέκυψε, ήρθε ένα μπαράζ μέτρων. Ομολογουμένως, το Καλάθι του Νοικοκυριού και η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι αποτελεσματικά και αποδοτικά. Το Καλάθι κρατά σταθερές τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιμα και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Η επιδότηση του ρεύματος κρατά χαμηλά την επιβάρυνση στα νοικοκυριά και επίσης δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Τα άκρως πετυχημένα αυτά μέτρα, συνοδεύτηκαν από μια σειρά επιδομάτων. Τα επιδόματα αυτά έχουν αμφίβολα αποτελέσματα. Μοιάζουν περισσότερο με προεκλογικά μέτρα. Ως τέτοια, μάλλον ενισχύουν τον κρατισμό και τον λαϊκισμό.
Τα κονδύλια αυτά θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα αν διατίθεντο με τρόπο που βοηθά ουσιαστικά τους ευάλωτους και περιορίζει την φτώχεια. Η αύξηση στις συντάξεις θα έπρεπε να ήταν 12-14%, δηλαδή μερικές μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό και ο ελάχιστος μισθός έπρεπε να αυξηθεί 14-16%, πάλι μερικές μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό. Ένα αναγκαίο για πολλούς λόγους επίδομα, είναι μια σημαντική ενίσχυση των οικογενειών που έχουν ανήλικα παιδιά, π.χ. με €250-300 ανά μήνα για κάθε παιδί από το δεύτερο. Εξίσου αναγκαίο είναι και ένα αξιόλογο κατώτατο εγγυημένο εισόδημα διπλάσιο από το ισχύον.
Τέτοιου είδους μέτρα δείχνουν κοινωνική ευαισθησία, εμποδίζουν περαιτέρω φτωχοποίηση, βοηθούν την ανάπτυξη και αποδυναμώνουν την τάση μείωσης του πληθυσμού. Και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό τόσο πολύ. Οι δαπάνες αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τους παραλήπτες για άμεση κατανάλωση αναγκαίων ειδών, επιστρέφοντας έτσι μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας στο κράτος.
Κε Σταϊκούρα, η παγκόσμια ακρίβεια δεν καταπολεμάται από περιορισμένης διάρκειας λαϊκίστικα επιδόματα, ούτε επιδεικνύεται κοινωνική ευαισθησία με ανακύκλωση της φτώχειας. Χρειάζεται διαρθρωτική παρέμβαση στην ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των οικογενειών με παιδιά.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()