ΤΧΣ: Τελικά πόσο θα μας κοστίσει η «έξοδος» του από τις τράπεζες;

Υπολογίζεται πως το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει μεταξύ €40 δις και €50 δις από τον τραπεζικό τομέα τα τελευταία 12 χρόνια. Θα βγει κερδισμένο από την "έξοδο" από αυτόν;

ΤΧΣ: Τελικά πόσο θα μας κοστίσει η «έξοδος» του από τις τράπεζες;
(source: forkast news)

Υπολογίζεται πως το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει μεταξύ €40 δις και €50 δις από τον τραπεζικό τομέα τα τελευταία 12 χρόνια. Μόνο οι ανακεφαλαιοποιήσεις και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών από το 2013 έως και σήμερα έχουν στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από €32 δις.

Ιδρυθέν το 2010, το ΤΧΣ έχει γράψει 12 έτη αίσιας πορείας, μιας πορείας που ελάχιστοι έχουν καταλάβει πως έχει συμβάλει στην εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ας δούμε με μια ματιά τι έχει συμβεί:

- Από το 2011 έως το 2015 συμβάλλει στην απορρόφηση των μικρών τραπεζών από τις -πλέον- τέσσερις μεγάλες συστημικές.

- Την ίδια περίοδο, ως μέρος της συμφωνίας άντλησης χρημάτων από το EFSF, συμφωνείται το σχέδιο αποεπένδυσης των τραπεζών από τις μη κύριες δραστηριότητές τους (τα λεγόμενα “non-core assets”). Τελευταία τράπεζα που εκπλήρωσε αυτές τις υποχρεώσεις ήταν η Εθνική, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC.

- Το 2016 παρουσιάζει το σχέδιο δράσης για τα Μη-Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ή Non-Performing Exposures (“NPEs’’). Το σχέδιο αυτό βοήθησε στην μείωση των NPEs κατά περίπου €90 δις από το πρώτο τρίμηνο του 2017 μέχρι και σήμερα.

- Το 2018 υποβάλλει το σχέδιο για το Ελληνικό Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής» στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε και εγκρίθηκε το 2019. Το σχέδιο αυτό βοήθησε στην ταχύτερη μείωση των NPEs.

- Το 2021, στηρίζει ξανά δύο συστημικές τράπεζες (Alpha και Πειραιώς) και την μη-συστημική τράπεζα Attica Bank στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (‘’ΑΜΚ’’) τους.

Πέραν όμως αυτών των milestones, το ΤΧΣ βοήθησε στην σύσταση επιτροπής δεοντολογίας σε επίπεδο ΔΣ δύο συστημικών τραπεζών αλλά και στην επισκόπηση της εταιρικής διακυβέρνησης όλων των συστημικών τραπεζών.

Μα, θα διερωτάστε, είναι λίγα αυτά; Δεν άλλαξε το ΤΧΣ το τραπεζικό μας σύστημα; Δεν συνέβαλε στην εξυγίανσή του;

Μπορεί, αλλά με τι κόστος;

Αν και ‘’ακούγεται’’ λιγότερο από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, το ΤΧΣ έχει επενδύσει στην Εθνική τράπεζα περίπου το ένα τρίτο των συνολικών κεφαλαίων που έχει διαθέσει στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή €10,5 δις. Στο ΤΧΣ πλέον ανήκει το 40,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η σημερινή του αξία είναι €1.5 δις. Εντάξει, δεν τα λες και λίγα…

Ακολουθεί, αν και όχι πολύ μακριά, η Πειραιώς η οποία έχει αντλήσει €10,1δις από το ταμείο. Στο ΤΧΣ ανήκει το 27,0% των μετοχών της τράπεζας. Σημερινή του αξία; €527εκ.

Στο ΤΧΣ ανήκει το 1,4% των μετοχών της Eurobank. Η αξία τους; €60εκ. Η αξία των κεφαλαίων που εισέφερε το ΤΧΣ; €6.5δις.

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα η Alpha Bank, 9,0% των μετοχών της οποίας ανήκουν στο ΤΧΣ. Η σημερινή τους αξία; €240εκ. Αν και η τελευταία συστημική τράπεζα που έχει αντλήσει κεφάλαια από το ΤΧΣ (σημ.: Μάιος 2021), η Alpha Bank έχει λάβει την μικρότερη ενίσχυση από το κράτος, η οποία υπολογίζεται στα €4.1δις.

Διαβάζοντας το πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης που δημοσιεύθηκε χθές είναι προφανές πως το ΤΧΣ θέλει να μετριάσει τις απώλειες των ανακεφαλαιοποιήσεων και των ΑΜΚ, αλλά και να επωφεληθεί από την άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής των τραπεζών.

Περισσότερα σύντομα  … μετά τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς…

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.