Το αδιέξοδο του Σύριζα
Οι τοξικές επιλογές, οδήγησαν τον Σύριζα και τον Τσίπρα σε αδιέξοδο. Η πρόταση μομφής είναι η ύστατη προσπάθεια εύρεσης διεξόδου στο αδιέξοδο. Μάλλον ως κίνηση απελπισίας μοιάζει.

Του Πέτρου Στυλιανίδη
Πλησιάζει το συνταγματικό όριο των εκλογών. Όπου νάναι ξεκινά η επίσημη προεκλογική περίοδος. Η ανεπίσημη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Όσοι έβλεπαν αδιέξοδα Μητσοτάκη, κάνουν προεκλογική εκστρατεία από πρόπερσι.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτυπήθηκε από αλλεπάλληλες κρίσεις. Κορωνοϊός, Τουρκική επιθετικότητα, Μεταναστευτικό, Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, Ακρίβεια. Χτυπήθηκε από δικά του λάθη με πρωτεύον τις Παρακολουθήσεις. Χτυπήθηκε και από τις πρακτικές των βουλευτών του Χειμάρα και Πάτση.
Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του άντεξαν. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μετά από διακυβέρνηση τρεισήμισι ετών, διατηρεί υπέρ του την ίδια διαφορά που πέτυχε στις Εθνικές Εκλογές του 2019.
Παρά τις εξωτερικές κρίσεις και τους απρόβλεπτους κινδύνους, η κυβέρνηση πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη, πλήρη επάνοδο του Τουρισμού, επενδύσεις ρεκόρ. Στήριξε τους πολίτες στην Πανδημία και στην Ακρίβεια. Κατάφερε εντυπωσιακή πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους. Έκανε σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού στην Παιδεία. Αναδιοργάνωσε την Πολιτική Προστασία. Αξιοποίησε τις παρουσιασθείσες ευκαιρίες για σύναψη σημαντικών στρατηγικών συμμαχιών και συνεργασιών με δυνάμεις όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ και ΗΑΕ. Αποκατέστησε την στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο. Αποκατέστησε το χαμένο γόητρο της Ελλάδας. Απέκρουσε την Μεταναστευτική επίθεση από την Τουρκία, άδειασε τα στρατόπεδα από τα νησιά και έκτισε τον Φράχτη του Έβρου. Δεν επέτρεψε στους Τούρκους να επιβληθούν στις θάλασσες.
Ο Μητσοτάκης έκανε και πράγματα πρωτόγνωρα για την χώρα μας. Ζήτησε 2-3 φορές συγνώμη για λάθη και παραλείψεις. Υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του Προεκλογικού Προγράμματος με το οποίο εξελέγη. Κυβέρνησε χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Δεν ξεπέρασε τα όρια του προϋπολογισμού στις δαπάνες. Στις κρίσεις της Πανδημίας και της Ακρίβειας πήρε ηγετικές πρωτοβουλίες στην ΕΕ, με τις προτάσεις του να υιοθετούνται. Στον πόλεμο της Ουκρανίας πήρε κρυστάλλινη θέση από την αρχή. Έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας απάντησε με το δόγμα «δεν υπάρχει σημειακή κρίση, αλλά γενικευμένος πόλεμος».
Ο Σύριζα επέλεξε να αντιπολιτευθεί με αρνητισμό, κατηγορίες και ψαρεύοντας σε θολά νερά. Στην Πανδημία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν πολλαπλασίασε με μαγικό τρόπο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ παράλληλα έκλεινε το μάτι στους αντι-εμβολιαστές. Στο Ουκρανικό κράτησε αμφιλεγόμενη στάση. Στα μέτρα προστασίας κατά την Πανδημία και μετά το κύμα Ακρίβειας, πρότεινε παροχές εκτός των ορίων της Οικονομίας. Καταψήφισε τις Αμυντικές Συμφωνίες και τις Αμυντικές Δαπάνες.
Η αδυναμία του Σύριζα να εκφράσει αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, τον στρίμωξε δημοσκοπικά. Αποφάσισε να κάνει «σκληρή αντιπολίτευση». Συντάχθηκε με την Τουρκική προπαγάνδα στο Μεταναστευτικό. Ανακάλυψε ξεπούλημα εθνικών συμφερόντων στην προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα όταν ένα δημοσίευμα έγραψε για επικείμενη επιστροφή. Όταν ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κάρολο της Αγγλίας, είδε φιλοβασιλικά φαντάσματα. Αργότερα, στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, αποκάλυψε ρήγμα στην Νέα Δημοκρατία με την «φιλο-βασιλική πτέρυγα της». Συντάσσεται με κατήγορους της χώρας στο εξωτερικό. Διαγνώσκει εθνική αποτυχία κάθε φορά που υπάρχει δημοσίευμα ότι οι ΗΠΑ θα πωλήσουν μαχητικά στην Τουρκία.
Η αντιπολιτευτική στρατηγική του Σύριζα και του Τσίπρα δεν απέφερε οφέλη. Έτσι, επελέγη περαιτέρω ένταση. Οι θάνατοι από τον Κορωνοϊό ονομάστηκαν «Θάνατοι Μητσοτάκη». Ο Φράχτης του Έβρου καταγγέλλεται. Η Ακρίβεια είναι «Ακρίβεια Μητσοτάκη». Ανακοινώνεται επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας με την Γαλλία. Κατηγορούνται οι αντίπαλοι ως ακροδεξιοί. Κατηγορείται η κυβέρνηση ότι έχει ξεπουλήσει την χώρα στους Αμερικανούς. Κατηγορείται ο Μητσοτάκης ότι δουλεύει υπέρ των πλουσίων και σε βάρος των φτωχών.
Ιδιαίτερο βάρος βάζουν ο Σύριζα και ο Τσίπρας στο ζήτημα των Παρακολουθήσεων. Τις «Παρακολουθήσεις Μητσοτάκη», όπως τις ονομάζει. Καταγγέλλει «συνταγματική εκτροπή Μητσοτάκη». Δηλώνει ότι η Δικαιοσύνη θα τα αποκαλύψει όλα. Μετά κατηγορεί ανώτατο δικαστικό, επειδή δεν του αρέσει η άποψη του. Μετά, πάλι δηλώνει ότι η Δικαιοσύνη είναι η ελπίδα αποκάλυψης της εκτροπής. Οι «Παρακολουθήσεις Μητσοτάκη» βέβαια, είναι «Επισυνδέσεις», δηλαδή, νόμιμες παρακολουθήσεις. Τις οποίες η κυβέρνηση του έκανε ευκολότερες με τροποποίηση των σχετικών νόμων. Μια κίνηση που μάλλον αποτελεί εκτροπή, είναι η αποκάλυψη δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η παραβίαση του Απορρήτου, που φαίνεται ότι έγινε κατά την εξέλιξη της ιστορίας αυτής.
Ένα βήμα πριν τις εκλογές, όλα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και μάλλον θα πετύχει αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές.
Ο Σύριζα είναι αντιμέτωπος με την πιθανή εκλογική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και την κάκιστη δική του διακυβέρνηση. Είναι αντιμέτωπος με τις κακές του αντιπολιτευτικές πρακτικές και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι, όμως, αντιμέτωπος και με τις σε εξέλιξη δίκες κατά Υπουργών του και με μαρτυρίες ότι «πήγαιναν χρήματα στο κόμμα».
Οι τοξικές τους επιλογές, οδήγησαν τον Σύριζα και τον Τσίπρα σε αδιέξοδο. Η πρόταση μομφής είναι η ύστατη προσπάθεια εύρεσης διεξόδου στο αδιέξοδο. Μάλλον ως κίνηση απελπισίας μοιάζει.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()