Τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι εύκολο το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε. Χωρίς προσαρμογές φλερτάρει με εκλογική αποτυχία.

Τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ
Πηγή: https://kinimaallagis.gr/

Από Athenian Herald

Δεν είναι εύκολο το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε την περασμένη δεκαετία. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα έκαναν στροφή προς το Κέντρο, από δεξιά και από αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει θέση μόνο αν εκληφθεί από τους πολίτες ως αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή. Σε αυτή την προοπτική μπορεί να βοηθηθεί από τις ιστορικές του καταβολές ως κεντροαριστερό κόμμα με πατριωτικό προσανατολισμό και κοινωνικές ευαισθησίες.

Η πρώτη μας συμβουλή είναι να παραμείνει «πατριωτικό». Δεν ωφελείται από την αγωνιώδη προσπάθεια να εκφράσει υποτιθέμενες «βελτιωτικές προτάσεις» ή να ανακαλύψει «ψεγάδια» στην εξωτερική και αμυντική πολιτική. Λίγο η καταψήφιση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, λίγο κάποιες κορώνες για τα F-16 της Τουρκίας και το Κογκρέσσο, λίγο ο υπαινιγμός ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν δρα για «να σταματήσει το ΝΑΤΟ να δίνει όπλα στην Τουρκία», πλήττουν την εικόνα του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ». Οι δε αιτιάσεις τύπου «ο Μητσοτάκης δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ», όταν ο Ανδρουλάκης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη, όταν ο πρώτος εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι φαιδρές.

Μπορεί, επίσης, να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία με συνεκτικό πρόγραμμα και υποστήριξη των ευάλωτων, το οποίο να κοστολογήσει το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα. Μπορεί να υπερβεί την αναλγησία των αντιπάλων του στα προβλήματα της υπογεννητικότητας και των οικογενειών με παιδιά, των χαμηλοσυνταξιούχων, του ιδιωτικού χρέους και πολλά άλλα. Η παροχολογία έχει καταληφθεί από τον Σύριζα και δεν μπορεί να του την πάρει κανείς.

Τέλος, να κόψει τις εξαλλοσύνες. Η εναλλακτική αξιόπιστη επιλογή ΔΕΝ μπορεί να είναι έξαλλη. Δεν θα φύγουν ψηφοφόροι από την Νέα Δημοκρατία να πάνε σε ένα «έξαλλο» κόμμα, καθότι γενικά δεν υιοθετούν τέτοιες πρακτικές. Ούτε από τον Σύριζα θα φύγουν ψηφοφόροι για να πάνε σε ένα κόμμα «έξαλλο». Βρίσκονται ήδη στο αυθεντικό κόμμα εξαλλοσύνης.

Χωρίς τις προσαρμογές αυτές, το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με εκλογική αποτυχία. Δηλαδή να πετύχει ποσοστά κοντά σε αυτά του 2019.