Υπόθεση Φιλιππίδη – Αναμένοντας την δικαστική απόφαση

Αναμένεται σύντομα η Δικαστική απόφαση όπου θα κρίνει το μέλλον του ηθοποιού.

Υπόθεση Φιλιππίδη – Αναμένοντας την δικαστική απόφαση

Της Θέμιδος

Θα έλεγε κάνεις ότι η ζωή ενός διάσημου και δη τηλεπερσόνας, είναι αρκετά διαφορετική και ενίοτε πιο περιπετειώδης. Μια τέτοια ζωή συνήθως αποτελεί παράδειγμα για τους τηλεθεατές και θαυμαστές του. Οι επώνυμοι άνθρωποι επηρεάζουν τις ζωές ανθρώπων με διάφορους τρόπους – είτε θετικά είτε αρνητικά. Είναι όμως και εκείνοι που με την δύναμη που τους δίνει η δημοσιότητα απαιτούν να κάνουν ό,τι θέλουν δίχως να σκεφτούν ότι οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους. Οι άλλοι μπορεί να είναι συνάδελφοι, θαυμαστές, συγγενικά πρόσωπα κτλ.

Μια από της υποθέσεις που συντάραξαν το Πανελλήνιο το 2021 είναι η υπόθεση «Φιλιππίδη». Το 2021 ήταν μία χρονιά όπου ο μέσος άνθρωπος εξοικειώθηκε με τα συμβαίνοντα στον χώρο του Θεάτρου.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, γεννημένος το 1962, έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτυχημένες ελληνικές σειρές (π.χ., 50-50) και παράγει και σκηνοθετήσει αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις. Όλοι λίγο πολύ τον γνωρίζουμε ως έναν αγαπητό κωμικό. Ο ηθοποιός έχει πολλή δημοσιότητα και πολλή δύναμη στον χώρο του.

Το 2021, ήρθε και άλλαξε την ζωή του και την ζωή των γύρων του. Τρεις συνάδελφοι του, πήραν θάρρος και γκρέμισαν την εικόνα του ‘αγαπητού’ κωμικού σε μία μέρα. Παρακάτω σκιαγραφείται χρονικά η υπόθεση «Φιλιππίδη» από το 2021 μέχρι το 2023.

 • Αρχές του 2021 (Φεβρουάριος) τρεις ηθοποιοί καταγγέλλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη. Οι Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ελένη Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου καταγγέλλουν στο ΣΕΗ «πράξεις αντι-συναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, οι οποίες προσέβαλαν μεταξύ άλλων και τη γενετήσια αξιοπρέπεια» τους. Να σημειωθεί ότι οι 3 αυτές καταγγελίες ποινικά είχαν υποπέσει σε παραγραφή και για αυτό δεν επιδιώχθηκε η ερευνά τους.
 • Τον Μάιο του 2021 και μετά από έρευνα του εισαγγελέα πρωτοδικών (Κ. Σπυρόπουλου) ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του ηθοποιού για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού.
 • Οι τρεις γυναίκες (που παραμένουν ανώνυμες για το κοινό) παραστάθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα και κατέθεσαν περιγράφοντας τα περιστατικά που έζησαν.
 • Ιούλιος 2021, ο πρώην, πλέον, δημοφιλής ηθοποιός κρίνεται από την Δικαιοσύνη ότι πρέπει να προφυλακιστεί στις φυλακές Τρικάλων για τις 3 καταγγελίες του Μαΐου. Η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι και οι 3 καταθέσεις είναι «ψευδείς και με ανυπόστατους ισχυρισμούς» και ότι οι καταγγέλλουσες εκμεταλλεύτηκαν την δημοσιότητα του και την «έντονη ερωτική ζωή» του.

Χρονικά οι 3 καταγγελίες

 • Υπόθεση βιασμού: 2008 συνάντηση στο Θέατρο Ήβη. Εκεί ο κατηγορούμενος φαίνεται να προέβη σε διενέργειες σεξουαλικών πράξεων που συνιστούν βιασμό.
 • Πρώτη Απόπειρα βιασμού: 2010 συνάντηση στο Θέατρο Μουσούρη. Εκεί ο κατηγορούμενος οδήγησε το φερόμενο θύμα στο καμαρίνι του όπου αποπειράθηκε να την βιάσει σύμφωνα με την καταγγελία στο ΣΕΗ.
 • Δεύτερη Απόπειρα βιασμού: 2014 στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου. Όταν η γυναίκα μπήκε στο αμάξι του κατηγορούμενου για να την επιστρέψει σπίτι της, εκείνος κατευθύνθηκε σε δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό όπου αποπειράθηκε να την βιάσει.
 • Ξεκινά η Δίκη κατά του κατηγορούμενο στις 18 Μαρτίου του 2022 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Η Δίκη διήρκησε περίπου 11 μήνες με τον κατηγορούμενο να καλείται τελευταίος να απολογηθεί στο εδώλιο.

Συνοπτικά τα κύρια συμβάντα που έλαβαν χώρα αυτούς τους 11 μήνες

 • Αποδέχτηκε το δικαστήριο να γίνουν οι καταθέσεις των θυμάτων κεκλεισμένων των θυρών. Από τις τρεις καταγγέλλουσες η δεύτερη δέχτηκε να καταθέσει δημόσια.
 • 28 Μαρτίου ξεκίνησε η κατάθεση της πρώτης γυναίκας και ολοκληρώθηκε στις 16 Μάιου. Η πρώτη γυναίκα καταγγέλλει τον ηθοποιό για βιασμό κατ’ εξακολούθηση.
 • Η δεύτερη γυναίκα κατέθεσε στις 16 Μαΐου με την ίδια να ξανακαλείται στο βήμα στις 25 μηνός. Η συγκεκριμένη κατηγορεί τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού τον 2010.
 • Η τρίτη γυναίκα κατέθεσε στις 23 Ιουνίου 2022 και κατηγορεί τον ηθοποιό για απόπειρα βιασμού το 2014.
 • Από τα τέλη Ιουνίου 2022 μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, το Δικαστήριο καλεί στο εδώλιο αμέτρητους μάρτυρες συμπεριλαμβανομένων και των Σπύρου Μπιμπίλα και Ελπίδας Νίνου.
 • Στις 9 Ιανουαρίου 2023 καλείται ο ίδιος ο κατηγορούμενος να απολογηθεί. Η απολογία του διήρκησε 9 ώρες. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι άπιστος (στην γυναίκα του) αλλά δεν είναι βιαστής.
 • Στις 13 Ιανουάριου του 2023 η Εισαγγελία προτείνει την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού. Η Εισαγγελέας προτείνει την αθώωση του ηθοποιού για τις κατηγορίες της πρώτης καταγγέλλουσας (βιασμού κατά εξακολούθηση). Αυτή η απόφαση είναι βασισμένη στο γεγονός ότι η καταγγέλλουσα έχει περιγράψει το δεύτερο περιστατικό με 3 διαφορετικές εκδοχές. Επίσης, τόνισε ότι εκτιμώντας το υλικό που έχει συγκεντρωθεί σε σχέση με τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό αδυνατεί να καταλήξει στα όσο συνέβησαν και γι’ αυτό δεν μπορεί να προτείνει την ενοχή του κατηγορούμενου σε αυτό το συμβάν. Για τις άλλες δύο κατηγορίες η εισαγγελέας θεωρεί ότι ο κατηγορούμενος έπραξε όσα κατηγορείται και ότι τα συμβάντα έγιναν όπως εξιστόρησαν οι δύο γυναίκες.

Με την εισαγγελική πρόταση όμως η υπόθεση δεν έχει έκλεισε. Τώρα μένει το ίδιο το Δικαστήριο να αποφασίσει και να συνυπολογίσει όσα άκουσε στο πέρασμα των 11 μηνών γιατί η πρόταση της εισαγγελίας δεν είναι δεσμευτική. Αν κριθεί ένοχος για τις απόπειρες ο ηθοποιός θα αναμένει να του δοθεί ελαττωμένη ποινή μεταξύ 1 – 8 έτη φυλάκισης για την κάθε κατηγορία.

Αναμένεται σύντομα η Δικαστική απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του ηθοποιού.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.

Πηγές:

https://www.news247.gr/koinonia/lignadis-filippidis-oi-dyo-ypotheseis-poy-syntaraxan-to-panellinio.9448662.html
https://www.iefimerida.gr/ellada/petros-filippidis-xekina-diki-gia-ena-biasmo-dyo-apopeires
https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/373907_apologia-potamos-epi-ennea-ores-apo-ton-petro-filippidi
https://www.cnn.gr/ellada/story/305385/xekina-i-diki-toy-petroy-filippidi-apon-o-katigoroymenos-gia-logoys-ygeias
https://cy.hellomagazine.com/celebrity-news/diki-filippidi-afti-einai-oli-i-eisangeliki-protasi-enochos-gia-sygkekrimeni-katigoria/
https://www.youtube.com/watch?v=5LB1_vM_P8w&ab_channel=StarTvGreece