Εβδομαδιαία Ανασκόπηση Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Εβδομαδιαία Ανασκόπηση Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας

Τα σημαντικά γεγονότα από Τρίτη 11.04 έως Δευτέρα 17.04.2023

Ι. ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ – ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Το σημαντικό ζήτημα της βδομάδας που πέρασε ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα του υπ. εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Ο Σ. Σούκρι σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την στρατηγική συνεργασία σε ενέργεια και άμυνα και τους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-Αιγύπτου. Κατά τον κο Σούκρι, «η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ηλεκτρική διασύνδεση αναμφίβολα θα αποτελέσει καταλύτη στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σοβαρό ζήτημα ασφάλειας προέκυψε για τους Έλληνες του Σουδάν, με το ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου στην χώρα αυτή. 15 Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε εκκλησία από το Μεγάλο Σάββατο και δύο Έλληνες τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη ρουκέτας όταν πήγαν να ειδοποιήσουν τους υπόλοιπους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι σοβαρή γιατί δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία. Στην χώρα βρίσκονται 150 Έλληνες.

Η Ελλάδα συνεχίζει την «διπλωματία των σεισμών» μόνη της. Ο υπ. εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφθηκε την Ίμβρο όπου παρακολούθησε την ακολουθία του Επιταφίου και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιβεβαιώνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο, οι οποίες περιγράφονται διεξοδικά και αναλυτικά στο πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Στο ίδιο πρόγραμμα επαίρονται και για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Είναι ενδεικτικό της Τουρκικής συμπεριφοράς ότι, σύμφωνα με αποκάλυψη της ιστοσελίδας Nordic Monitor, οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) εντατικοποίησαν την δραστηριότητα τους στην Ελλάδακατά την περίοδο της «φιλικής» προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τα άλλα:

- Στο μέτωπο των Αμερικανοτουρκικών, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Τουρκικές εταιρείες για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στον αντίποδα, το State Department ενέκρινε την πώληση εξαρτημάτων F-16 αξίας $259εκ. Η πώληση αυτή δεν σχετίζεται με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 νέων F-16 και αναβάθμιση άλλων 79.

- Διεξήχθη κοινή άσκηση Ελληνικών μαχητικών F-4E με Ινδικά Mirage 2000, κατά την μεταστάθμευση των Ινδικών στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Η συνεκπαίδευση έγινε στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Ινδικά Su-30 θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά και στην Πολυεθνική Άσκηση Ηνίοχος 23 από 24 Απριλίου έως 05 Μαΐου 2023.

- Ο Γάλλος πρέσβης Patrick Maisonnave τόνισε την γεωστρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, κατά την επίσκεψη του σε Γαλλική φρεγάτα που ελλιμενίστηκε εκεί.

ΙI. ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

- Η Γερμανική εταιρεία Diehl παρουσίασε στο ΓΕΣ τα νέα πυρομαχικά Vulcano των155mm.

- Ο εκσυγχρονισμένος των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ προχωρά και προβλέπει καινούργια ραντάρ εντοπισμού στόχων και ναυτιλίας και νέο Τακτικό Σύστημα Μάχης και εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων άμυνας εγγύς προστασίας Phalanx όσο και του κύριου ναυτικού πυροβόλου MK45 των 127mm.

-       Οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να εγκρίνουν την διάθεση ποσού $2δις για την Ελλάδα μέσω του FMF – Foreign Military Funding, για την προμήθεια αμυντικού υλικού.

-       Με την προμήθεια των Spike NLOS, οι ΕΔ θα προμηθευτούν και «δεκάδες» μη επανδρωμένα αεροχήματα Orbiter 3. Orbiter 3 και Spike ενώνονται μέσω ενός συστήματος διαχείρισης μάχης και πληροφοριών, το Fire Weaver. Το Orbiter 3 είναι ένα μικρού μεγέθους μη επανδρωμένο αερόχημα, μικτού βάρους 32 kg, με εκπέτασμα 4,4 m και μήκος 1,2 m. Μπορεί να πετά για 6 ώρες με ταχύτητα 70 κόμβων και έχει ωφέλιμο φορτίο τα 5,5 kg. Μπορεί να επικοινωνεί με την βάση ελέγχου του σε απόσταση έως και 50 χλμ, ενώ πετά ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σε περιβάλλον παρεμβολών GPS.

Ακολουθήστε μας τώρα στο twitter στο @athenian_herald, στο instagram στο Athenian_Herald αλλά και στο facebook στο athenian.herald ή στην ιστοσελίδα μας.